Partijbestuur CDA kiest lijsttrekker

DEN HAAG, 9 MAART. Het CDA-partijbestuur heeft gisteravond fractievoorzitter mr. drs. L.C. Brinkman aangewezen tot lijsttrekker bij de Tweede-Kamerverkiezingen in mei volgend jaar. Tevens is Brinkman kandidaat-premier namens het CDA, mochten de christen-democraten na de volgende verkiezingen opnieuw gaan regeren.

Dat heeft het partijbestuur gisteren op voorstel van voorzitter Van Velzen besloten. De partijleiders van PvdA, VVD en D66 - Kok, Bolkestein en Van Van Mierlo, hebben Brinkman inmiddels met zijn verkiezing geluk gewenst.

Formeel heeft het partijbestuur slechts een “aanvang gemaakt met de door de statuten en reglementen voorgeschreven procedure”, voor de benoeming van de lijsttrekker, zo staat in een persbericht van het CDA. Op 26 maart zal een versterkt partijbestuur het besluit van gisteravond als voordracht behandelen. Daarna moeten zowel de partijraad op 15 mei als het partijcongres in het najaar zich er nog over uitlaten.

In de mededeling van het CDA over de vergadering van het partijbestuur staat dat de “aanvang van de procedure voor aanwijzing van de lijsttrekker past bij de fase van meer definitieve besluitvorming over het concept CDA-verkiezingsprogramma. Ook de actuele sociaal-economische problemen van ons land voorzien keuzen op langere termijn in het nieuwe verkiezingsprogram, die duidelijkheid omtrent het lijsttrekkerschap wenselijk maken.”