Nieuwe wending in overnamegevecht Britse reiswereld

In het gevecht om de Britse reisorganisatie Owners Abroad is een nieuwe wending gekomen. De in Duitse handen verkerende branchegenoot Thomas Cook kwam met een bod op 12,5 procent van de aandelen om Owners' ongewenste belager Airtours buiten de deur te houden. Cook, Owners en Airtours zijn de drie grootste reisorganisaties in Groot-Brittannië.

Thomas Cook en Owners Abroad sloten in december een strategische alliantie die voorzag in wederzijdse participaties. De samenwerkingsplannen werden begin januari doorkruist door een bod van Airtours op Owners. Daarbij werd als voorwaarde gesteld dat het akkoord met Cook zou worden afgeblazen. Owners reageerde afwijzend en volhardde in die houding toen Airtours het bod op 1 maart verhoogde van 237 miljoen pond tot 290 miljoen pond (785 miljoen gulden).

Thomas Cook biedt 150 pence per aandeel in contanten voor 12,5 procent van de aandelen. Het bedrijf liet gisteren weten “onder de huidige omstandigheden” geen volledig bod te willen uitbrengen. Het bod van Airtours luidt in aandelen en contanten en waardeert de aandelen Owners Abroad op 144 pence. De koers op de Londense effectenbeurs daalde gisteren met drie pence tot 141 pence.

Owners Abroad toonde zich zeer ingenomen met de stap van Thomas Cook, die in onderling overleg was voorbereid. Thomas Cook is sinds vorig jaar juni voor negentig procent eigendom van de Duitse charterluchtvaartmaatschappij LTU. De overige tien procent kwam in handen van Westdeutsche Landesbank, die ook 34 procent van de aandelen LTU bezit.