NEVA PAD PRIK (Thaïs rundvlees met chilipeper)

Voor 4 personen

700 gram malse runderlapjes

stukje verse geschilde gember van 2 x 2 centimeter

3 tenen knoflook, gepeld

1 eetlepel palmsuiker

1 eetlepel sojasaus

30 gram gedroogde Chinese paddestoelen

plantaardige olie

6 sjalotjes, in dunne plakken gesneden

4 rode chilipepers, desgewenst de zaadjes verwijderd, gehakt

150 gram gele of rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden

1 blokje runderbouillon, opgelost in 1 deciliter warm water

1 eetlepel maizena

2 eetlepels nam pla (Thaïse vissaus)

Snijd het rundvlees in dunne repen en doe ze in een grote kom. Stamp de gember en tenen knoflook in een vijzel en doe dit mengsel samen met de palmsuiker en sojasaus bij het rundvlees. Meng alles goed en laat dan een paar uur marineren. Doe de gedroogde paddestoelen in een kom warm water en laat circa 30 minuten weken. Giet het water af, knijp overtollig vocht uit en snijd in dunne plakken. (U kunt desgewenst het weeknat zeven en bewaren om er het bouillonblokje in op te lossen.) Verhit een paar eetlepels olie in een wok op een hoog vuur. Voeg het rundvlees en de sjalotjes toe en roerbak circa 5 minuten, of tot het vlees net gaar is. Voeg de stukken paprika, repen paddestoel, gehakte chilipepers en het opgeloste bouillonblokje toe. Schep alles goed om, leg een deksel op de wok en laat circa 5 minuten koken, waarbij u een paar keer roert. Los de maizena op in de nam pla en roer dit papje door het vleesmengsel. Laat nog een paar minuten koken tot de saus iets dikker wordt en dien dan onmiddellijk op met gestoomde Thaïse rijst.

    • Kim Maclean