Marc Rich trekt zich terug uit eigen bedrijf

ROTTERDAM, 9 MAART. De in België geboren Marc Rich, eigenaar van de in Zwitserland gevestigde grondstoffenhandelsonderneming Marc Rich & Co en gezocht door de Amerikaanse justitie, stapt plotseling op als directeur. Daarnaast wil hij zijn aandelenbelang verminderen van vijftig tot 15 procent.

Volgens onbevestigde berichten is Rich teruggetreden wegens gebrek aan contant geld. Door de verkoop van zijn aandelenpakket hoopt hij 360 miljoen dollar te ontvangen. Rich stond jarenlang op de ranglijst van de rijkste mensen ter wereld.

Rich wordt opgevolgd door Willy Strothotte. Strothotte had de onderneming, die in 1991 een omzet haalde van dertig miljard dollar, vorig jaar nog maar net verlaten wegens onenigheid over het te voeren beleid. Marc Rich & Co is een van de grootste handelsondernemingen ter wereld. De meestal op de achtergrond opererende multinational bemiddelt bij de in- en verkoop van olie, metalen en landbouwprodukten. Er werken ongeveer 1.300 mensen.

Marc Rich is een kleurrijk persoon. In 1973 verliet hij het Amerikaanse handelshuis Philipp Brothers na ruzie over de hoogte van zijn winstuitkering. Tien jaar later vluchtte hij plotseling naar de Zwitserse stad Zug omdat de Amrikaanse justitie hem wilde grijpen wegens belastingontduiking en afpersing. De Zwitserse overheid weigerde daarna te voldoen aan de verzoeken van de VS tot uitlevering.

Rich heeft tot nu toe zonder succes verschillende keren met de Amerikaanse overheid onderhandeld over een schikking. Daardoor hoopte hij toch de Verenigde Staten binnen te kunnen komen zonder meteen naar de gevangenis te gaan.

De huidige grootaandeelhouder zal zijn belang verkopen aan de andere aandeelhouders. Naast Marc Rich zijn er ongeveer 150 tot 200 minderheidsaandeelhouders. Volgens waarnemers blijft Rich zich op de achtergrond bemoeien met de gang van zaken bij het bedrijf. Strothotte krijgt de dagelijkse leiding.