Londen hervat het contact met PLO, protest Israel

LONDEN, 9 MAART. De Britse regering zal vandaag voor het eerst sinds de Golfoorlog de formele contacten hervatten met de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO.

De Britse staatssecretaris van buitenlandse zaken, Douglas Hogg, ontvangt Faisal Husseini, de niet-officiële leider van de Palestijnse delegatie tijdens de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten, en twee vertegenwoordigers van de PLO. Het gaat om Hael Fahoum, hoofd van afdeling Europa van de PLO, en de PLO-vertegenwoordiger in Londen, Afif Safieh. Groot-Brittanië schortte de contacten met de PLO op ministerieel niveau in 1991 op wegens de steun die PLO-leider Yasser Arafat tijdens de Golfoorlog aan Irak betuigde. Volgens een woordvoerder hoopt de Britse regering met de hervatting van de contacten “het vredesproces in het Midden-Oosten vooruit te helpen”. De vredesonderhandelingen liggen sinds december stil. Israel heeft geprotesteerd tegen de hernieuwing van de Britse contacten met de PLO omdat dit, aldus een woordvoerder, een beloning zou zijn voor de Palestijnen terwijl zij zich nog niet bereid verklaard hebben terug te keren naar de onderhandelingstafel. (Reuter, AP)