Groei toerisme naar Nederland blijft doorzetten

ROTTERDAM, 7 MAART. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen in Nederland is vorig jaar met zes procent toegenomen na een groei van 4,5 procent in het voorgaande jaar. De inkomsten uit het toerisme gingen iets minder sterk omhoog dan in 1991, maar lieten toch een respectabele stijging zien van 14,5 procent tot 8,7 miljard gulden.

Dit hebben het Nederlandse Bureau voor Toerisme (NBT) en De Nederlandsche Bank vandaag meegedeeld naar aanleiding van de publikatie van een rapport over het internationale toerisme van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Volgens het NBT is de opgaande lijn in de overnachtingen onder meer toe te schrijven aan de Floriade. De door de Oeso genoemde inkomstengroei met acht procent ligt ruim onder de door De Nederlandsche Bank opgegeven 14,5 procent. Dat kan volgens een zegsman van de bank liggen aan het voorlopige karakter van de Oeso-cijfers. In 1991 was er een stijging van de inkomsten met ruim vijftien procent.

Internationaal gezien heeft het toerisme vorig jaar een krachtige opleving laten zien ten opzichte van 1991, toen de Golfcrisis de lust tot reizen duidelijk verminderde. Het aantal overnachtingen in de 24 bij de Oeso aangesloten industrielanden steeg met 5,5 procent na een lichte vermindering met 0,1 procent in 1991. De Oeso noemt dit opmerkelijk gezien de slechte economische situatie. De groei van de inkomsten, gecorrigeerd voor de inflatie en wisselkoersveranderingen, liep op van 0,8 procent naar 3,7 procent.

Het aantal overnachtingen in Europa ging omhoog met 5,5 procent na een stagnering in 1991. De inkomsten stegen met 1,4 procent. In 1991 moest Europa nog genoegen nemen met een vermindering van 1,3 procent. De Verenigde Staten bleven vorig jaar een populair reisdoel als gevolg van het lage niveau van de dollarkoers. De Amerikaanse inkomsten uit het toerisme stegen met 9,8 procent na een groei van 7,7 procent in 1991.