Filmer Collard postuum met vier Césars bekroond

AMSTERDAM, 9 MAART. De film Les nuits fauves van de afgelopen vrijdag overleden regisseur Cyril Collard werd gisteravond in Parijs gelauwerd met vier Césars, de jaarlijkse prijzen voor Franse filmprestaties. De film over een seropositieve cameraman, vertolkt door de 35-jarige Collard, werd onder meer bekroond als beste film en als beste regiedebuut. Het achttiende Césars-gala werd vooraf opgedragen aan de nagedachtenis van Collard.

Een César meer ontving de film Indo-Chine van Régis Wargnier, waaronder die voor Catherine Deneuve als beste actrice. Zowel Deneuve als Indo-Chine zijn ook genomineerd voor de op 29 maart uit te reiken Oscars. Als beste regisseur werd in Parijs Claude Sautet aangewezen voor Un coeur en hiver. De prijs voor de beste Franse acteur ging naar Claude Rich voor Le souper. Als beste niet-Franstalige film werd Tacones lejanos van de Spanjaard Pedro Almodovar bekroond. Marcello Mastroianni ontving een speciale oeuvre-prijs.