Evacuatie in Bosnië loopt gevaar door gevechten

SARAJEVO, 9 MAART. De Bosnische Serviërs hebben de VN toestemming gegeven vrouwen, kinderen en bejaarden te evacueren uit twee moslim-enclaves in Oost-Bosnië, Srebrenica en Konjevic Polje. Deze evacuatie wordt echter in gevaar gebracht door het bevel van de Bosnische legerleiding, in dit gebied in Bosnië een groot offensief tegen de Serviërs te beginnen.

De commandant van de Bosnisch-Servische troepen, generaal Ratko Mladic, gaf gisteren toestemming voor de evacuatie in een gesprek met generaal Philippe Morillon, de commandant van de VN-troepenmacht in Bosnië, UNPROFOR. Mladic stemde ook in met de evacuatie van gewonde moslim-soldaten, maar stelde als voorwaarde dat ze naar Servische ziekenhuizen moesten gaan. Bovendien maakte hij de evacuatie afhankelijk van de instemming van generaal Sefer Halilovic, de bevelhebber van de Bosnische regeringstroepen. De politieke leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, keurde de evacuatie goed en zei dat de Serviërs overal VN-hulpkonvooien zullen doorlaten.

Nauwelijks waren de UNPROFOR-leiding en humanitaire organisaties in Sarajevo gisteren begonnen met de voorbereiding van de organisatie, toen generaal Halilovic bevel gaf tot een offensief van zijn moslimtroepen tegen de Serviërs bij Srebrenica en Konjevic Polje, naar zijn zeggen om de ingesloten burgerbevolking te hulp te komen. Met de aanval maakte Halilovic formeel een eind aan een twee weken geleden eenzijdig uitgeroepen bestand. De strijd laaide direct op; vooral in de buurt van Jezero, tien kilometer van de Servisch-Bosnische grens in de buurt van Srebrenica.

Het afgelopen weekeinde maakten hulpverleners melding van een onhoudbare noodsituatie in Srebrenica, waar tienduizenden vluchtelingen zitten ingesloten en waarheen nog eens duizenden moslims uit de vorige week gevallen moslim-enclave Cerska een toevlucht zoeken. Er sterven per dag dertig mensen aan honger en kou.

Of het moslim-offensief veel uithaalt, is volgens waarnemers de vraag. Volgens het persbureau van de Bosnische Serviërs, SRNA, zit de commandant van de moslims rond Srebrenica zonder munitie en heeft hij Halilovic laten weten zich aan de Serviërs over te moeten geven tenzij hij spoedig zou worden bevoorraad.