Computers van Compaq in Amerika 20 pct lager

ROTTERDAM, 9 MAART. De Amerikaanse computerfirma Compaq heeft gisteren de prijzen voor personal computers en printers op de Amerikaanse markt met 20 procent verlaagd. Daarmee begint een nieuwe ronde in de prijzenslag voor de PC.

Compaq beraadt zich nog of in Europa eveneens de prijzen verlaagd zullen worden. Ook NCR en Unisys hebben prijsverlagingen aangekondigd.

Compaq zal geen adviesprijzen meer publiceren maar "geschatte straatprijzen' om consumenten een duidelijker beeld te geven van de werkelijke aanschafprijzen. De afgelopen twee jaar daalden de prijzen van personal computers jaarlijks gemiddeld 40 procent. Analisten in de Verenigde Statenverwachten dat de prijzen dit jaar nog verder zullen dalen, naar schatting met 25 procent.

De prijsverlaging betekent een zware slag voor bedrijven die computers bouwen geënt op een ontwerp van IBM. Deze kloonfabrikanten, als Everex, Tandon en Zeos zijn voor hun inkomsten vooral afhankelijk van de consumentenmarkt voor goedkopere computers. Het verschil in prijs tussen enerzijds gerenommeerde techniek-gerichte merken als Compaq en IBM en anderzijds prijs-gerichte bedrijven is nu zo laag dat de consument naar verwachting zal kiezen voor de "merk-computer'.

Als de prijsverlagingen in Europa doorgaan is dat goed nieuws voor de consument. Voor Europese fabrikanten zoals Viglin in Groot-Brittannië, Vobis in Duitsland en het Franse IPC zou het overwaaien van de lage prijzen rampzalig kunnen zijn. De prijsverlaging komt alleen ten goede aan de marktleiders Compaq en IBM die speciaal voor het goedkoopste segment laaggeprijsde computers op de markt brengen.

Compaq kwam juni vorig jaar al met een speciale serie goedkope computers. Kloonfabrikanten verlaagden daarop hun prijzen. Volgens een Engelse fabrikant ligt het winstpercentage nu op ongeveer 20 procent tegen 40 procent enkele jaren geleden.

De introduktie van Compaq's goedkope Prolinea-serie in Japan dreigt ook NEC's dominerende positie op de Japanse markt aan te tasten. NEC, dat ruim 50 procent van de markt in Japan beheerst heeft de prijs van haar goedkoopste computer verlaagd van 2,785 dollar naar 1.600 dollar. (Reuter)