Cipollini snelste in slaapverwekkende etappe Parijs-Nice

ROTTERDAM, 9 MAART. Meters voor de finish rechtte hij al zijn rug, trok zijn shirtje in de plooi en passeerde even verderop met gebalde vuisten de finish. Op de Rue Henri Barbusse in Nevers demonstreerde Mario Cipollini gisteren op dit moment de sterkste sprinter van de snelheidsduivels te zijn. De 25-jarige Italiaan boekte in de tweede, slaapverwekkende etappe van Parijs-Nice, tussen Meung-sur-Loire en Nevers, zijn derde overwinning van dit seizoen.

In Nevers ging Cipollini op herhaling. Verleden jaar was hij te sterk voor Wiebren Veenstra, dit keer versloeg hij aartsrivaal Abdoesjaparov. De Oezbekistaan leek stil te staan. Op de krachtsexplosie van de coureur uit Lucca had hij geen antwoord. Het ziet er naar uit dat Cipollini ook dit jaar weer het gros van de vlakke etappes in de "Koers naar de Zon' op zijn naam brengt. In 1992 ging hij drie keer als triomfator over de streep.

“Met dank aan Museeuw”, grijnsde de winnaar zijn tanden bloot. “Hij heeft me opnieuw perfect in stelling gebracht, hij heeft uitstekend werk verricht door in de laatste drie kilometer het tempo hoog te houden.”

De Belgische kampioen heeft in het prille wielerseizoen al eerder zijn eigen sprintkwaliteiten opgeofferd ten gunste van de Italiaan. In de Ronde van de Middellandse Zee won Cipollini ook twee ritten dankzij het voorbereidende werk van de 27-jarige Belg. Tien dagen geleden, in de Omloop Het Volk, maakte Museeuw zijn eigen belangen ondergeschikt aan die van zijn ploegmakker bij GB-MG. Het ongeluk met de motor van de Belgische tv voorkwam dat Cipollini voor de zege kon sprinten.

“Bovendien was Cipollini nog niet voor de volle honderd procent fit. Hij was een tijdje ziek geweest en ondervond nog hinder van een val een dag voor Het Volk”, vertelde Museeuw na afloop. “Ik heb er geen moeite mee in de finale in dienst van Cipollini te rijden. Ik krijg mijn kans in de eendaagse wedstrijden, de klassiekers. Dan rijdt de ploeg voor mij. Ik heb me vandaag voor de laatste kilometers trouwens nauwelijks behoeven in te spannen.”

Dat laatste was eufemistisch uitgedrukt, want de karavaan prefereerde gisteren te genieten van de milde voorjaarstemperatuur, ongeveer vijftien graden. Het lentezonnetje had de benen van de coureurs verlamd. Ze arriveerden met bijna een uur achterstand op het langzaamste schema in Nevers. Na een rit waarin de gemiddelde snelheid (34,480 km per uur) aan een tocht voor trimmers deed denken.

De langzaam-aan-actie kwam ONCE, de ploeg van Erik Breukink, niet slecht uit. Met speels gemak konden ze de witte leiderstrui van Alex Zülle consolideren. Breukink handhaafde zijn tweede positie.

De Italiaan Stefano della Santa heeft gisteren de Ronde van Campanië gewonnen. De koers verliep met horten en stoten. Protesterende arbeiders hielden de karavaan in de ochtend tegen met een blokkade rond de stad Sorrento. Pas na lang overleg met de renners kon de wedstrijd worden vervolgd. De arbeiders blokkeerden de weg uit woede over het uitblijven van een sociale regeling voor ontslagen werknemers van een lokale fabriek. Della Santa arriveerde na 208 kilometer, met grote vertraging, in gezelschap van Leonardo Sierra in Sorrento. De Venezolaan kwam tekort in de sprint. Dik twee minuten later spurtte de Moldaviër Andrei Tsjmiel naar de derde plaats. Hij bleef Jesper Skibby uit de ploeg van Cees Priem voor.