Chef-staf voorziet slepende oorlog

LUANDA, 9 MAART. De chef-staf van het Angolese leger heeft gisteravond gewaarschuwd dat zijn land een nieuwe lange oorlog staat te wachten tussen de regering en de oppositiebeweging UNITA. Hij sprak twee dagen nadat UNITA de regering uit de zuidelijke stad Huambo had verdreven.

“Het is (...) noodzakelijk voor de mensen om zich te realiseren dat dit een slepende oorlog zal zijn (...) om de hoofden koel te houden, hoop te koesteren en onszelf te mobiliseren om de verschrikkelijke oorlogsmachine van UNITA tegemoet te treden”, aldus generaal Joao de Matos gisteren tijdens een persconferentie.

De chef-staf onderstreepte dat de "strategische terugtrekking' van de regeringstroepen uit Huambo afgelopen weekeinde niet betekende dat de regering de oorlog had verloren.

Over de toestand in het zwaar beschadigde Huambo is nog steeds weinig bekend. Hulporganisaties in Luanda staan in de startblokken om de beproefde bevolking te helpen maar wachten nog op veiligheidsgaranties van de kant van UNITA. Volgens de meeste berichten die uit Huambo doordrongen tot de buitenwereld zijn er bij de twee maanden durende slag meer dan 10.000 doden gevallen.

Intussen heeft de UNITA de regering gedreigd de olie-installaties in de streek rond de stad Soyo onklaar te maken indien regeringstroepen zouden proberen om het gebied te heroveren. De UNITA uitte dit dreigement in een uitzending van haar radiostation. Volgens de radio heeft de UNITA-leider in Soyo ook de buitenlandse oliemaatschappijen ter plekke op het hart gedrukt om deze boodschap aan de regering over te brengen. (Reuter)