Borsumij neemt Ceteco sneller over

ROTTERDAM, 9 MAART. Het Haagse handelsconcern Borsumij Wehry neemt Ceteco versneld over van Van Ommeren in Rotterdam.

Oorspronkelijk was het de bedoeling Ceteco, dat zich vooral bezighoudt met de detailhandel in duurzame consumptiegoederen in Latijns-Amerika, in fasen in te lijven.

Nu zal Borsumij naast een voorziene vergroting van het belang met 12,25 procent ook de overige 36,75 procent van de aandelen direct overnemen. Het Haagse handelshuis had al 51 procent in handen. De transactie, waarmee een bedrag van tussen 27,5 miljoen gulden en 30 miljoen gulden is gemoeid, kan volgens Borsumij uit eigen middelen worden gefinancierd.

Het besluit voor de versnelde overname werd vorige maand door Borsumij genomen. De aanleiding is volgens het Haagse handelsconcern het voorspoedige verloop van de integratie en de gunstige ontwikkeling van Ceteco. Er is alsnog besloten om Ceteco te consolideren vanaf de tweede helft van 1992. Ceteco (2900 werknemers) boekte vorig jaar een omzet van 280 miljoen gulden. Borsumij had de overname liever nog een maand uitgesteld, maar hield rekening met Van Ommeren. Dat concern presenteert morgen de resultaten over 1992.

Volgens een woordvoerder van Borsumij heeft de overname van het resterende aandelenpakket in Ceteco geen invloed op de resultaten over 1992. Vorige maand zei Borsumij een netto winst te verwachten van 35 miljoen gulden over 1992. Borsumij heeft over vorig jaar recht op 51 procent van de winst van Ceteco over vorig jaar, Van Ommeren op de resterende 49 procent. Voor de overname van Ceteco heeft Borsumij in totaal een bedrag van tussen de 55 miljoen gulden en 60 miljoen gulden betaald.

Met de overname van het resterende pakket komt formeel een eind aan ruim vijf jaar samenwerking tussen Van Ommeren en Ceteco. In de eerste jaren na 1987, toen beide concerns fuseerden tot Van Ommeren Ceteco, bleek Ceteco doorlopend voor verliezen te zorgen. Ondanks de verzekering van het concern dat Ceteco niet zou worden afgestoten, had vorig jaar toch de verkoop van een meerderheid plaats aan Borsumij.

De nieuwe eigenaar zegt dat winst van Ceteco de rentelasten van de overname tot nu toe oversteeg, en verwacht dat de versnelde overneming in 1993 een verdere verhoging van de winst per aandeel zal opleveren. Ceteco nam begin dit jaar de Latijns-Amerikaanse Tropigas-winkelketen (28 zaken) over van de Koninklijke/ Shell Groep. Hiermee rekening houdend en met geplande uitbreidingen telt het Ceteco-winkelnetwerk eind dit jaar 160 vestigingen.