Bloedige confrontatie in zuidelijk Somalië; 20 doden

MOGADISHU, 9 MAART. In Kis- mayu in het zuiden van Somalië zijn zondag bij botsingen tussen de manschappen van twee krijgsheren ruim twintig mensen om het leven gekomen en 26 gewond geraakt. Dit heeft de hulporganisatie Médecins Sans Frontières (MSF) gisteren bekendgemaakt. Het is al herhaaldelijk tot bloedige confrontaties gekomen bij Kismayu, een belangrijke havenstad van zo'n 170.000 inwoners.

Aanhangers van Mohamed Said Hersi, beter bekend als Morgan, raakten slaags met volgelingen van Ahmed Omar Jess. Bij de strijd werd gebruik gemaakt van handgranaten en machine-geweren. Ooggetuigen zeiden twintig lijken te hebben geteld, terwijl MSF zelf verklaarde dat twee gewonden korte tijd nadat ze bij de organisatie werden binnengebracht waren overleden.

Een groep van 200 strijders van Jess trok gisteren ongewapend naar Kismayu. Amerikaanse functionarissen zeiden te hopen dat dit een teken was dat Jess zijn militie niet meer met geweld toegang tot Kismayu wilde verschaffen en dat hij zijn militie zou ontbinden. Volgens de Amerikaanse woordvoerder, Fred Peck, proberen de geallieerden al enige tijd Jess ervan te overtuigen dat hij zijn militie beter kan ontbinden. (AP, Reuter)