Blockbuster neemt belang in Spelling Entertainment

Het Amerikaanse film- en videoverhuurbedrijf Blockbuster, waarin Philips voor ruim 7 procent participeert, heeft een belang van 48,2 procent verworven in Spelling Entertainment, een onderneming die zich bezighoudt met de distributie en produktie van televisieseries en films.

Blockbuster heeft de deelneming betaald door middel van de uitgifte van nieuwe aandelen. Omgerekend tegen de huidige beurskoers is voor de participatie ongeveer 141 miljoen dollar neergeteld.

Spelling behaalde in 1992 een omzet van 250 miljoen dollar. De onderneming beschikt over een bibliotheek met onder meer populaire televisieseries zoals Het Kleine Huis op de Prairie, Love Boat, Dynasty, Dallas en Twin Peaks, series die ook in Nederland bekend zijn.

Blockbuster zag zijn winst in 1992 met 52 procent stijgen tot 142 miljoen dollar. De omzet trok met 31 procent aan tot 1,9 miljard dollar. De videodivisie van Blockbuster bestaat uit 3127 winkels, waarvan er 1125 volgens de franchiseformule werken. Blockbuster is werkzaam in de VS en negen andere landen. De muziekdivisie bestaat uit ruim 250 winkels in de VS en Europa.