Beurzen hoger na record Wall Street

AMSTERDAM, 9 MAART. De aandelenkoersen op de Europese effectenbeurzen stegen vanmorgen verder, gestimuleerd door een nieuw koersrecord op Wall Street en door de verwachting dat de rentetarieven in Europa verder zullen dalen.

De stijging van 65 punten van het Dow Jones industrieel gemiddelde naar een nieuw record van 3,469.42 punten gisteren en een fors hoger slot vanmorgen in Tokio, waar het Nikkei-225-gemiddelde 161,83 punten won op 17.848,30, bepaalden vanaf de opening vanmorgen de stemming op de Europese beurzen. De aandelenmarkten openden alle fors hoger, maar moesten in de loop van de morgen licht terrein prijs geven.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de EOE-index aanvankelijk tot 315,68 punten, de hoogste koers tot nu toe dit jaar, maar later moesten de koersen licht terug. “Het mag logisch zijn dat op Wall Street de euforie is uitgebroken, maar onze economische situatie verschilt met die van de Amerikaanse economie”, zei een beurshandelaar.

Beleggers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan verwachten dat de Europese rentetarieven verder zullen dalen. De onverwachte verlaging van de Duitse geldmarktrente, afgelopen vrijdag, was directe aanleiding voor dat optimisme. De Nederlandse geldmarkrentes kabbelden vanmorgen verder naar beneden bij aanhoudend optimisme dat de Bundesbank op korte termijn de officiële rentes zal verlagen.

Het vorige koersrecord op Wall Street (3.442,41 punten) dateerde van 5 februari dit jaar. Analisten zien het huidige record als de top van een rally die al in oktober vorig jaar begon. Hoewel een spectaculaire sprong als die van gisteren uitzonderlijk groot was, is de overtuiging toch dat de stijging zich zal voortzetten. Argumenten daarvoor zijn dat er volgens insiders nog veel geld achter de hand gehouden wordt en dat er “geen negatieve factoren te bedenken zijn”.

Het volume van de verhandelde aandelen bedroeg op de aandelenmarkt in New York gisteren 275 miljoen stuks. Het gemiddelde aantal aandelen was in 1991 nog 178 miljoen, in 1992 was dat 202 miljoen. Wall Street staat dit jaar tot nu toe op het astronomische gemiddelde van 260 miljoen.

De forse toename van de belangstelling voor aandelen is te danken aan een scala van factoren. Het economische herstel in de VS manifesteert zich nu ook op de arbeidsmarkt na de gunstige werkloosheidscijfers van vrijdag. Verder kondigde president Clinton gisteren bezuinigingen aan van nog eens 63 miljard dollar, waardoor zijn plan op aanzienlijk meer steun uit het Congres kan rekenen. Bovendien is het nu duidelijk dat hij serieus is als het gaat om het terugdringen van het begrotingstekort.

Niet bekend