Bergkamp kiest Jonk, Jonk kiest Bergkamp

ROSMALEN, 9 MAART. Bergkamp stemde op Jonk en Jonk stemde op Bergkamp. Zo gaan goede ploeggenoten, nu bij Ajax en straks bij Inter Milaan, met elkaar om. Uiteindelijk werd Dennis Bergkamp op het Voetbalgala van de spelersvakbond VVCS in Rosmalen tot voetballer van het jaar uitgeroepen, omdat de meeste collega's in het stemlokaal zijn naam aankruisten. Het was voor de aanvaller de tweede achtereenvolgende keer en daarom sprak hij over “een moeilijk dankwoordje”.

Hij zei het na afloop in de leeg gestroomde zaal desondanks “fantastisch” te vinden. “Het is een hele belangrijke prijs.” Die aan iemand opdragen zoals Gullit altijd placht te doen en zoals de winnaar bij de keepers, Hans van Breukelen, zijn trofee symbolisch aan zijn trainer Jan Formannoy schonk was er echter niet bij. Na de uitverkiezing als het grootste talent, topscorer en beste speler rest voor de pas 23-jarige Bergkamp nu eigenlijk alleen nog de Europese titel. “Ach, dat is nog ver weg”, oordeelde hij bescheiden. Toch was hij in 1992 al derde achter Van Basten en Stoichkov.

Ook als hij gisteravond niet tot de genomimeerden zou hebben behoord was Bergkamp in Rosmalen aanwezig geweest. Hij vindt het een gezellige bijeenkomst en tevens min of meer zijn plicht tegenover de prijswinnaars. “Ik vond het ook leuk dat vanavond veel collega's hier waren.” Of er in Italië jaarlijks ook zo'n evenement was, wist hij niet.

In Nederland was het alweer de negende keer. Karel Jansen, een van de oprichters van de vakbond en de huidige secretaris-penningmeester, ging in de begin jaren tachtig eerst eens kijken hoe ze dat in Engeland deden. Daar is de spelersverkiezing een traditie. Voetballers van alle profclubs - bijna honderd - dineren in een chique Londens etablissement aan lange tafels en dragen smokings. “In een gewoon pak kom je echt niet binnen”, aldus Feyenoorder John Metgod, vier jaar lang speler in de Engelse league.

Vrouwen zijn in Engeland bij dergelijke bijeenkomsten niet welkom. In Nederland wel. Daar zorgen de echtgenoten en vriendinnen van de spelers in hun mooiste outfit juist voor veel pracht en praal. Ook de voetballers zelf kleden zich steeds beter. Karel Jansen heeft door de jaren het aantal spijkerbroeken in de zaal flink zien afnemen. “Het is een echte gala-avond geworden.” Veel smokings zijn er nog niet te zien, maar de meeste spelers hebben wel een colbert of een kleurig overhemd aan. Winnaar Bergkamp droeg gisteravond een toepasselijk jasje met de kleuren van zijn toekomstige club Inter, blauw-zwart.

In tegenstelling tot in Engeland wordt bij het Nederlandse voetbalgala het officiële gedeelte zo kort mogelijk gehouden. Daarna mogen de spelers zich naar het weelderige buffet begeven, kunnen zich met elkaar onderhouden, luisteren naar live-muziek of hun kans wagen bij de roulette of de aanwezige kermisattracties. De opkomst was deze keer weer uitstekend. De zaal zat praktisch vol, ruim 1500 mensen, voetballers, maar ook trainers, bestuursleden en scheidsrechters.

Bergkamp vond na afloop dat Wim Jonk de prijs van de beste speler eigenlijk ook wel had verdiend. “Mijn eerste plaats was vorige keer duidelijker.” Een paar maanden voor het gala moeten alle voetballers uit de Nederlandse profcompetitie een formulier invullen met hun favorieten. Dat levert per categorie drie genomineerden op. Uit die namen mogen de spelers bij binnenkomst op de avond zelf in het stemlokaal hun keuze maken. Zo gebeurt het in Engeland en België niet. Daar worden de winnaars al vooraf bepaald.

In België moeten de spelers twee keer stemmen, één keer aan het einde van het seizoen (in juni) en één keer aan het einde van het jaar. Bergkamp: “Het is misschien logischer om de verkiezing na afloop van het seizoen te houden. Aron Winter bijvoorbeeld heeft in de eerste helft van 1992 goed gespeeld bij Ajax, maar was in de tweede helft niet meer in Nederland. Dat maakte hem kansloos.” Karel Jansen ziet echter geen aanleiding om de procedure te veranderen. “We hebben nog geen moment het gevoel gehad dat we het verkeerd doen. Elk jaar blijkt weer dat de juiste spelers worden gekozen.”

Naast Bergkamp (vóór Jonk en Romario) en Van Breukelen (vóór De Goey en Menzo) gingen de prijzen naar Marc Overmars van Ajax als het grootste talent van '92 en John Mutsaers van RBC als beste speler van de eerste divisie. MVV werd club van het jaar. Van Breukelen kreeg veel bijval van uit de zaal toen hij het in zijn dankwoord opnam voor collega Menzo die volgens de PSV'er na zijn blunder tegen Auxerre ten onrechte als “de kop van jut” werd gebruikt. Menzo was ondanks zijn tegenslag gewoon aanwezig in Rosmalen. Hij zei voor de camera van RTL 4 te zullen terugvechten. “Ik vraag me af waarom mijn fouten altijd fataal zijn.”