Beleggers zetten geld op economisch herstel

De forse koerswinsten in zowel de VS als in Europa zijn een teken dat beleggers aan beide zijden van de Atlantische oceaan verwachten dat de Europese rentetarieven verder zullen dalen. De onverwachte verlaging van de Duitse geldmarktrente, afgelopen vrijdag, was directe aanleiding voor dat optmisme.

De wereldwijde opleving van de beurskoersen, waarbij de cyclische conjunctuurgevoelige fondsen voorop lopen, is ook een teken dat beleggers hun geld zetten op economisch herstel op langere termijn. Historisch gezien lopen de aandelenmarkten altijd 6 tot 9 maanden vooruit op de werkelijke ontwikkelingen.

Volgens dit scenario zouden de Duitse rentarieven zeer snel kunnen dalen, zeker omdat het in Duitsland economisch slecht gaat. De geldmarkrentes kabbelden vanmorgen verder naar beneden bij aanhoudend optimisme dat de Bundesbank op korte termijn de officiële rentes zal verlagen. De markt rekent bovendien nog steeds op een verlaging van de beleningsrente door De Nederlandsche Bank (DNB). Handelaren achten een verlaging tot 8,10 procent nog steeds mogelijk hoewel de gulden vanmorgen enigszins terrein moest prijsgeven tegenover de mark.

Die lagere rente maakt beleggen in aandelen aantrekkelijk. “De aandelenkoersen kunnen heel hard omhoog. Wie een jaar geleden had gezegd dat de Britse en Amerikaanse aandelenmarkten over 12 maanden op een nieuw hoogterecord zouden staan was toen hard uitgelachen”, zegt een invloedrijke bankier. Veel analisten zijn het erover eens dat de Duitse economie in 1993 een moeilijke periode zal doormaken, maar daarna kan het herstel “zeer hard kan gaan”.

De bankier meent dat de economische groei in de VS hoger zal uitpakken dan door velen wordt verwacht. Nederlandse beursfondsen die nu in een diep dal zitten, zoals die chemie, kunnen daarvan profiteren.

Als de Nederlandse economie weer aantrekt “tegen het einde van dit jaar” zien beleggers vooral kansen op de lokale markt, die totaal is ondergewaardeerd. “Ik kan zo een paar lokale fondsen bedenken die binnen enkele jaren 40 tot 50 prodent hoger zullen noteren”, zegt de bankier die goede contacten onderhoudt met institutionele beleggers.

    • Paul Wessels