Andriessen "compleet verrast' over uitstel verkoop van Fokker

DEN HAAG, 9 MAART. Minister Andriessen (economische zaken) is "compleet verrast' over de extra tijd, die het Duitse industrie-conglomeraat Daimler-Benz neemt bij de overname door zijn vliegtuigbouwdochter Dasa van het Nederlandse Fokker. Andriessen was ervan uit gegaan dat een "finaal antwoord' van Daimler-Benz uiterlijk vandaag zou komen.

De raad van commissarissen van Daimler-Benz vergadert echter pas op 1 april over de overname, zo is vorige week gebleken. Dasa zelf neemt op 17 maart een definitieve beslissing. Fokker was volgens een woordvoerder vanmiddag al heel lang op de hoogte van de datum van 1 april: “Zo'n vergadering wordt al een jaar van tevoren vastgesteld. Dat Dasa de indruk heeft gewekt, dat het eerder zou zijn is een zaak van Dasa en niet van ons”.

Andriessen gaf gisteren van zijn verrassing blijk in een schriftelijk antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Op 1 maart had Andriessen de Tweede Kamer al in een brief op de hoogte gebracht van het uitstel, maar die kruiste toen de - nu beantwoorde - schriftelijke vragen van de Kamercommissie voor economische zaken.

In de brief die Dasa-topman J. Schrempp op 9 februari schreef aan Andriessen, stond te lezen dat Daimler Benz binnen twintig dagen na het ja-woord van Economische Zaken met een goedkeuring zou komen. Omdat de onderhandelingsdelegaties op 17 februari de laatste plooien glad hebben gestreken, rekende Andriessen erop dat Daimler op 9 maart - na drie weken - het groene licht zou geven.

Andriessen schrijft de Kamer dat dit nieuwe uitstel met drie weken Fokker “gelet op de financiële positie, bepaald niet gelegen” komt. Fokker zei daarover vanmiddag: “De financiële positie is een zaak van onze raad van bestuur en niet van Andriessen. We herinneren er nog maar even aan, dat wij vorig jaar mei al "ja' hadden willen zeggen tegen Dasa”.

PvdA-kamerlid H. Vos, voorzitter van de Kamercommissie voor economische zaken, liet onlangs weten dat Fokker door het uitstel een nieuw overbruggingskrediet behoeft. Een parafering van de definitieve contracten zal volgens Andriessen voldoende zijn om de banken te bewegen nieuwe leningen aan Fokker te verstrekken. Op dit moment zijn beide partijen - volgens Economische Zaken vanmorgen - nog druk bezig om de details uit te werken voor de ondertekening: “Het kan elk moment klaar zijn”. Als de contracten getekend zijn, is het aan Daimler Benz om definitief "ja' of "nee' te zeggen.