Zieke kip of Haagse ooievaar

De supporters van ADO Den Haag zijn boos op het bestuur. Ze willen dat er wat verandert bij de voetbalclub, die vorig jaar nog in de eredivisie speelde maar dit seizoen vrij kleurloos opereert in de eerste divisie.

Gisteren, voor het begin van de wedstrijd tegen De Graafschap, heeft een tiental fans de bestuurskamer in het Zuiderpark enige uren bezet gehouden om een discussie met het bestuur uit te lokken. Ze verspreidden een pamflet met vijf eisen: 1. de kleuren geel en groen terug op de shirtjes, 2. naam FC Den Haag terug, 3. vuurwerk terug, 4. kaartjes goedkoper, 5. hogere premies spelers. De woordvoerder van de supporters, Henk Bres, vertelt dat vooral over de kleuren van zijn geliefde Den Haag niet te praten valt.

Waarom de bezetting?

We hebben al van alles geprobeerd. Afgelopen week een brief geschreven en nog geen antwoord gekregen. Nu hebben we in ieder geval voor elkaar gekregen dat het bestuur na de wedstrijd met ons gepraat heeft en dat oud-speler Heini Otto voor ons gaat bemiddelen. We zijn al eens eerder voor een geprek van het bestuur uitgenodigd. Toen ontving de heer Bravenboer, directeur van sponsor Alrecon, ons in hotel Promenade. Daar kregen we een lesje geld verdienen. "Supporters zijn belangrijk, sponsors zijn belangrijk' vertelde hij. Hij zei dat Den Haag ander publiek moest krijgen, met stropdassen en zo. Maar Den Haag is een voetbalstad, dat verander je niet zomaar.

Waarom willen jullie ook vuurwerk? De Europese voetbalbond deelt om de haverklap straffen uit voor vuurwerk in stadions.

We willen gecontroleerd vuurwerk. Dat we eerst bij het bestuur of bij de club inleveren om het te laten inspecteren en dan uitdelen. De jongens die te vertrouwen zijn geven we dan een stuk Bengaals. Het moeten Italiaanse sferen worden.

Waarover gaat in de toekomst gepraat worden?

Vrijwel alles is bespreekbaar alleen niet de kleuren. Dat moet weer geel-groen worden, zoals FC Den Haag had. We hebben al met een paar spelers gepraat, die vonden het ook een goed idee. Maar er staat nog niets vast. Die kleuren raken ons Haagse hart. Nu is bijna alle traditie verdwenen. Er is bijvoorbeeld een nieuwe sticker van de club: daar staat geen mooie, statige Haagse ooievaar op, maar een zieke kip. Een stripfiguur.

    • Remmelt Otten