Woede over "afgebladderde senielen'

AMSTERDAM, 8 MAART. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) eist dat het Amsterdamse studentenblad Babel binnen twee weken een artikel rectificeert waarin ouderen worden beledigd die na hun pensioen of vut gaan studeren. ANBO noemt het stuk “schokkend, stuitend en ongehoord discriminerend”.

Het maandblad van de faculteit der letteren in Amsterdam schrijft over oudere studenten onder meer: “Door collega's en gezin uitgekotst, komen ze hun heil zoeken in de kennisfabrieken van Alma Mater (...) Eenmaal rond de tafel schromen ze vaak ook niet hun mefistofelische mix van excentrieke domheid en immorele levenservaring over ons uit te storten.”

Verder spreekt Babel over “grijze, vaak al flink defecte, afbladderende senielen die zich kwijlend van Alzheimer en kennishonger onder ons hebben begeven. (...) Als vleesgeworden moeder- en vadercomplexen komen ze met hun treurboezems en tumorpenzen naast je zitten.”

De Amsterdamse afdeling van de ANBO meent dat het gewraakte stuk doet denken aan het verzet van "de heren studenten', begin deze eeuw, tegen de komst van vrouwen naar de universiteit. De bond wijst erop dat ouderen hun collegegeld volledig zelf betalen. Zij hebben, net als iedere belastingbetaler, al jaren voor het onderwijs betaald. “Colleges zijn bedoeld voor allen die ze volgen”, aldus de bond.

De seniorenbond heeft naast de geëiste rectificatie een brief gestuurd naar het college van bestuur van de universiteit van Amsterdam. Tevens heeft hij het faculteitsbestuur gevraagd toe te zien op het klimaat bij hun instelling. De redactie van het studentenblad was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.