Wiegel denkt dat provincie Drenthe zal worden opgesplitst

LEEUWARDEN, 8 MAART. De provincie Drenthe dreigt te verdwijnen. Als Drenthe intensiever gaat samenwerken met Groningen, zou de provincie kunnen worden opgesplitst. Dat zei de Friese commissaris van de koningin, H. Wiegel, zaterdag op een VVD-bijeenkomst in het Groningse Marum.

Volgens Wiegel richt het noorden van Drenthe zich nu al op de regio Groningen en zal het zuiden van de provincie meer aansluiting bij Overijssel zoeken. Hij verklaarde dat Meppel nu al meer is gericht op Zwolle dan op Assen en dat Emmen nauwe banden heeft met Enschede.

De Drentse commissaris, M. de Boer, noemt de uitspraken van Wiegel over Drenthe “niet zo chic”. “Het is maar goed dat Wiegel er geen zeggenschap over heeft.” Ze beschouwt de uitlatingen van haar Friese collega als “een kinderziekte binnen het ingewikkeld proces van samenwerking”.

Wiegel noemde verder de fusie van de drie noordelijke provincies, zoals Groningen en Drenthe willen, "niet reeël'. “Dat idee moet in de kast worden gezet of elders worden gedeponeerd”. Hij ziet meer in de vorming van regio's, zoals ook minister Dales (binnenlandse zaken) wil. Volgens de Friese commissaris zou de huidige provincie Friesland uitstekend een nieuwe regio Friesland kunnen vormen.

Wiegel liet al eerder weten weinig te voelen voor een fusie van de drie noordelijke provincies. Bij een samengaan met Groningen en Drenthe bestaat het gevaar dat Friesland opgesloten wordt en de expliciete belangen van de provincie verwateren, aldus Wiegel. “Friesland heeft vooral goede economische contacten met de Randstad en moet zich niet laten opsluiten met Groningen en Drenthe”, aldus Wiegel.

Groningen en Drenthe zien wel heil in een noordelijk landsdeel. Vorige maand spraken de provinciebesturen van Groningen en Drenthe zich uit voor meer samenwerking en verklaarden het niet uit te sluiten dat er op den duur één provincie ontstaat. Hoewel vorig jaar juni een samenwerkingsovereenkomst werd gesloten tussen Friesland, Groningen en Drenthe met onder meer gezamenlijke statenvergaderingen gaat Friesland steeds meer zijn eigen weg. Zo begon het Friese provinciebestuur een eigen campagne om meer bedrijven naar het noorden te trekken en kondigde het de aanleg van twee grootschalige industriële zones aan.