Weinig activiteit op stabiel Damrak

AMSTERDAM, 8 MAART. Op de effectenbeurs was vanochtend bitter weinig actie te beleven. “We wachten nog steeds op een echte renteverlaging, zo lang die uitblijft blijven beleggers langs de lijn staan”, aldus een handelaar.

AMSTERDAM De aandelenkoersen vertoonden een verdeeld beeld bij een lethargische stemming. De CBS-stemmingsindex gaf de stemming op de beurs perfect weer. Vergeleken met het slot van vrijdag stond deze index tegen het eind van de ochtend onveranderd. Licht dalende koersen op de obligatiemarkt hadden een drukkend effect op de koersen van de financiële waarden.

Beurskenners achten het "gezond' dat de Nederlandse aandelenmarkt nu even een adempauze inlast na de forse koerswinsten vorige week. De EOE-index, die vrijdag sloot op 319,62 punten, was omstreeks het middaguur 0,08 punten hoger.

Positieve invloeden van buitenaf konden de Amsterdamse effectenbeurs evenmin tot leven brengen. De dollarkoers was na de forse stijging aan het einde van de vorige week opnieuw hoger, terwijl de Nikkei-index op de beurs van Tokyo ruim vijf procent beter sloot en ook de FTSE-index in Londen in de morgen al een stijging aangaf. Vrijdag stond het Dow Jones gemiddelde in New York aan het eind van de handel iets hoger. Maar deze stijgingen waren volgens een handelaar in Amsterdam te gering om de koersen op te peppen. Bij de hoofdfondsen viel alleen de koers van Heineken op. De bierbrouwer moest twee gulden inleveren op 193,80 gulden als reactie op de forse stijging afgelopen week na de bekendmaking van de dikke winstcijfers. Geen enkele international stond aan het eind van de ochtend op verlies. Koninklijke Olie had een winst van twintig cent op 160 gulden, Akzo klom acht dubbeltjes naar 147,50, terwijl Unilever een winst van 1,10 op 213,90 kon noteren. Philips boekte opnieuw een winstje, nu van vier dubbeltjes op 23,10. Vorige week steeg de koers ook al nadat het elektronicaconcern een versnelling van de reorganisaties aankondigde, volgend op het nieuws van het nettoverlies van 900 miljoen gulden over 1992.

LONDEN Na een aanvankelijk aarzelend licht hogere opening stegen de koersen nog verder door, maar tegen 12.00 uur vielen de noteringen terug en zakte het FT-100 gemiddelde tot ongeveer 2.925.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen konden vanochtend de koerswinst van vorige week nagenoeg vasthouden. Er ontstond een een fractionele daling die tegen de middag het Dax-30 gemiddelde bijna vier punten lager deed uitkomen op 1.678,85.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen sloten vandaag op het hoogste niveau van dit jaar bij actieve handel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 868,77 punten, ofwel 5,17 procent, tot 17.686,47.

De kooplust was ook een gevolg van het aflopen van het aflopen van termijncontracten aanstaande vrijdag. De koersen werden omhoog gedrukt door een gezamenlijke actie van verschillende grote effectenmakelaars en diverse pensioen- en beleggingsfondsen van de overheid.

Op 31 maart sluiten de Japanse bedrijven hun boeken af. Door aandelen massaal uit de markt te nemen, stijgen de noteringen en kunnen de bedrijven hun aandelenbelangen hoger waarderen.