Vluchtelingen enclaves Bosnië vast in bergen

SARAJEVO, 8 MAART. Duizenden moslims, die afgelopen week uit het gebied rond Cerska zijn verdreven nadat deze moslim-enclave door de Serviërs werd veroverd, zijn in de bergen vast komen te zitten.

Volgens buitenlandse hulpverleners sterven er dagelijks tientallen van honger en kou en door de bombardementen van de Serviërs.

De moslims zijn op weg naar steden als Tuzla en Srebrenica, andere moslim-enclaves die door de Serviërs worden belegerd. In Srebrenica is de nood hoog opgelopen. Vijfduizend vluchtelingen uit Cerska zijn erin geslaagd deze enclave te bereiken; 2200 van hen zijn ziek of gewond. In Srebrenica zaten al voor hun komst veel vluchtelingen uit de omgeving. Als Srebrenica ook zou vallen, komt een vluchtelingenstroom op gang die met naar schatting 35.000 mensen de grootste in Bosnië is sinds de val van Jajce, in november vorig jaar, toen 60.000 mensen op de vlucht werden gedreven. Srebrenica kreeg gisteren voedsel uit de lucht: op hun achtste missie in een week wierpen Amerikaanse transportvliegtuigen 38 ton voedsel en medicamenten boven de stad uit. Zeker drie pakketten van 700 kilo elk kwamen in het centrum van de stad neer.

Cersla werd vrijdag bezocht door de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, de Franse generaal Morillon. Na de val van Cerska werd door radio-amateurs in de stad gemeld dat de Serviërs er een bloedbad hadden aangericht. Na zijn bezoek zei Morillon niets te hebben gezien van een bloedbad, van wreedheden tegen de burgerbevolking of van massale hongersnood. “Als soldaat kan ik helaas de dood ruiken. Ik heb niets geroken”, aldus Morillon na zijn terugkeer naar Sarajevo. In het bij Cerska gelegen Konjevic Polje was de humanitaire nood groter, maar er was “geen grote hongersnood”. Veel mensen blijken ondanks de pessimistische berichten over het gebrek aan accuratesse van de Amerikaanse piloten wel degelijk te hebben geprofiteerd van de afgeworpen voorraden voedsel, zei Morillon.

Die opmerkingen zijn de Franse generaal kwalijk genomen door de moslims, die bij monde van de commandant van de Bosnische regeringstroepen, Sefer Halilovic, zeiden dat Morillon zich door de Serviërs heeft laten misleiden en dat hij te laat naar Cerska is gegaan: “Als hij eerder was gegaan waren veel levens gespaard.”

Morillon heeft gisteren gezegd deze week naar Srebrenica te willen gaan. Hij wil dan de plaatselijke Servische bevelhebbers ertoe brengen zieken en gewonden te laten gaan. Het probleem is dat de Serviërs eisen dat in ruil voor die evacuatie Serviërs uit het gebied van Tuzla moeten worden geëvacueerd, een eis waaraan de moslim-bevelhebbers in Tuzla geen gevolg willen geven. (Reuter)