"The making of Wim Kok' met lunches

Nieuwe voorzitters, nieuwe ideeën. Maar briefings in het land en een scala aan werkbezoeken ten spijt blijft de PvdA in de peilingen onverminderd laag scoren. De nerveuze partijtop probeert weer iets anders: partijleider Wim Kok moet meer in de schijnwerpers, hij moet weg uit de "bunker', het ministerie van financiën aan het Korte Voorhout, weg uit de sfeer van nota's, memo's en loodgieterstassen. Hij moet in het nieuws, communicatief, assertief zijn.

Koks nieuwe politiek woordvoerder, Dig Istha, introduceerde nu ook de formule die hij bij zijn vorige baas, minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek, gebruikte: wekelijkse lunches met wisselende groepjes journalisten. De tevoren overhandigde spelregels waren: niet citeren, niet toeschrijven, hooguit eventueel later gebruiken, toegeschreven aan "PvdA-kringen'. Als het de partijtop zou uitkomen, mocht er wèl worden geciteerd, maar “dit zal duidelijk door ons worden aangegeven”.

Koks ministeriële woordvoerder Ronald Florisson op Financiën is niet enthousiast. Het zorgvuldig gekweekte imago van "eerlijke schatkistbewaker' dreigt te worden aangetast. Tegenwerping van PvdA-zijde: “Drie jaar was Kok van Financiën, nu is hij van ons.” Bij de eerste lunch ging al iets mis. Het ANP meldde de volgende dag dat Kok liever doorgaat met Lubbers dan met Brinkman. Uit welke bron dat kwam, werd - volgens afspraak - niet vermeld. Het Algemeen Dagblad, niet op de lunch aanwezig, las het ANP-bericht, schoot Kok in de Kamer aan en confronteerde hem met het bericht. Deze kon moeilijk anders dan bevestigen. Resultaat: een stuk op de voorpagina waaruit bleek dat Kok maar geen contact krijgt met Brinkman.

Zo kan het niet langer, vond Istha bij het volgende praatje-met-broodje: notitieblokjes weg, niets toeschrijven. De reacties waren kribbig. “Dit heb ik zelfs in Oost-Europa nooit meegemaakt”, zegt de een, en een ander ging gewoon weg. Ook Kok was deze keer op zijn hoede, vermeed controversiële uitspraken. Toen er lastige vragen kwamen, moest hij dringend weg. Niemand was voldaan. De PvdA-strategen zitten met de vraag hoe het verder moet. In de "bunker' lacht men in het vuistje. (DJE)