"The making of Wim Kok' in comedy

Maar afgelopen zaterdag zaten de voorlichters van ministerie èn van de partij tevreden voor de buis. Wim Kok debuteerde in een komedie. Hij stapte in de voetsporen van zijn illustere voorganger Joop den Uyl, die ruim tien jaar geleden naam maakte in een carnavalsprogramma bij André van Duin.

Niet gehinderd door deze ervaring trad Wim Kok op in de Veronica-komedie "Zaterdagavond Café'. Hij was er na enige aarzeling toch mee akkoord gegaan, want het onderwerp ligt hem na aan het hart en is én van de speerpunten van zijn beleid: de bestrijding van de fraude, en het correct invullen van het belastingformulier.

De komedie ging over een man die een operakaartje kocht met een geleende kortingskaart. “Als je fraudeert, steel je van de gemeenschap”, zei Kok vol vuur. En op de boetedoening van de fraudeur zei hij, met onvervalst Amsterdams accent “Da's je geraaie ook”.

“Wij hebben het onderwerp niet bedacht, maar het kan geen kwaad om daar op een luchtige manier aandacht aan te besteden”, zegt een woordvoerder van Financiën. “En we hebben er niks voor betaald.” Dat laatste slaat op een onderzoek naar de mogelijkheid om zendtijd te kopen of programma's financieel te ondersteunen. Het kabinet heeft hiertoe besloten na een omstreden optreden van dezelfde minister Kok in de "Vijf Uur Show' van RTL4.

Veel tv-kijkers zullen Kok op hun netvlies hebben wanneer ze deze maand bezig zijn met het invullen van het belastingformulier. “Mocht je problemen hebben, kom niet bij mij, want ik heb er geen verstand van”, zegt Kok met gefronste wenkbrauw in de camera. “Ik weet wel hoe je het moet krijgen, maar niet hoe je het moet invullen.” (CB)

    • Cees Banning
    • Derk-Jan Eppink