President weigert decreet te tekenen, minister treedt af

ROME, 8 MAART. Het voornemen van de Italiaanse regering om de nog steeds uitdijende corruptie-schandalen "politiek' inplaats van langs gerechtelijke weg op te lossen, is dit weekeinde op grote moeilijkheden gestuit.

President Oscar Luigi Scalfaro weigerde gisteren een decreet te ondertekenen over de financiering van politieke partijen. Met het decreet zou op het illegaal financieren van politieke partijen geen gevangenisstraf meer staan. Scalfaro heeft premier Amato gevraagd de maatregel in heroverweging te nemen. De president vindt volgens berichten in de Italiaanse media dat het parlement in elk geval de gelegenheid moet krijgen zich over het voornemen uit te spreken.

Het kabinet kwam vrijdagavond, na de langste kabinetsvergadering sinds mensenheugenis, met voorstellen om te voorkomen dat de Italiaanse politiek en economie door de smeergeldaffaires langdurig worden verlamd. De regering-Amato wil de procesgang in de smeergeldaffaires versnellen, een schifting aanbrengen tussen grote en kleine overtreders, en voorkomen dat arbeiders werkloos raken omdat hun project of hun bedrijf betrokken is geraakt bij een corruptieschandaal.

Maar rechters, oppositiepartijen en sommige leden van de regeringscoalitie hebben de plannen onder vuur genomen als een vrijbrief voor corrupte politici. Minister van milieu Carlo Ripa di Meana diende gisteren uit protest zijn ontslag in. Het zittende kabinet heeft volgens hem alle krediet verloren. (AP, Reuter)