Over half jaar heeft schaakwereld drie wereldkampioenen

AMSTERDAM, 8 MAART. Er was belangrijk bezoek in Linares. Vrijdag, op de vrije dag, kwam Florencio Campomanes, voorzitter van de wereldschaakbond (FIDE), langs om Karpov en Timman te vragen of ze er voor voelden een match om het wereldkampioenschap te spelen. Kasparov en Short gaan hun eigen weg. De FIDE, op calamiteiten voorbereid, heeft gedetailleerde reglementen die de invallers aanwijzen. Dat zijn in dit geval Timman en Karpov. Karpov wil graag. Timman hield zich een beetje op de vlakte en zei dat hij eerst de loop der gebeurtenissen aan wil zien, maar hij liet wel weten dat het een aardige revanchematch voor Kuala Lumpur 1990 zou zijn.

Kasparov hoonde uiteraard het idee van een wereldkampioenschapsmatch waar hij niet bij betrokken zou zijn. “Karpov heeft geen reputatie meer te verliezen, maar Timman zou wel gek zijn als hij aan zo'n farce zijn medewerking zou verlenen.” Niettemin wordt het denkbaar dat de schaakwereld over een half jaar drie wereldkampioenen zal hebben. De winnaars van Kasparov-Short en Karpov-Timman, en dan hebben we ook nog wereldkampioen Fischer. Een situatie bekend uit de geschiedenis van de boksbond. Niet voor niets zegt Short altijd dat schaken geestelijk boksen is.

In het toernooi staat Anand na acht ronden alleen bovenaan. Hij won zaterdag van Ljubojevic, die halverwege de partij een kansrijke mogelijkheid verzuimde en later een speculatief torenoffer bracht, dat niet correct bleek te zijn. Kasparov maakte met zwart remise tegen zijn goede vriend Beljavski. Het leek heel spannend, wederzijdse koningsaanval op verschillende vleugels, maar de remise door eeuwig schaak die Kasparov tenslotte forceerde was twee jaar geleden al aangegeven door Timman in zijn aantekeningen bij Beljavski-Timman, Linares 1991. Het zal wel van tevoren afgesproken zijn geweest, deze vriendenremise. Kasparov deelt de tweede plaats met Karpov, die door Kamsky overvallen werd door een kansrijk offer van een stuk voor twee pionnen, dat velen in Karpovs plaats op de knieën zou hebben gekregen. Karpov zette zich schrap, wist zijn stelling op bewonderenswaardige wijze bijeen te houden en kon tenslotte na 77 zetten zijn materiële voordeel in winst omzetten. Timman kwam weer op vijftig procent, door een overwinning op Joesoepov. Joesoepov herhaalde een pionoffer waarmee hij in de vierde ronde tegen Ivantsjoek een snelle remise had behaald. Timman was er goed op voorbereid en weerlegde het. Joesoepov had kunnen weten dat hij Timman niet op deze manier de vinger in de muil moet steken. In zijn laatste kandidatenmatch had hij ook al een keer van Timman verloren door een variant te herhalen waarvan hij op zijn vingers had kunnen natellen dat Timman hem intussen weerlegd moest hebben.

Wit Ivantsjoek-zwart Barejev

1. e2-e4 e7-e5 2. Pg1-f3 Pg8-f6 3. Pf3xe5 d7-d6 4. Pe5-f3 Pf6xe4 5. d2-d4 d6-d5 6. Lf1-d3 Lf8-d6 7. 0-0 0-0 8. c2-c4 c7-c6 9. c4xd5 c6xd5 10. Pb1-c3 Pe4xc3 11. b2xc3 Lc8-g4 12. Ta1-b1 b7-b6 13. Tb1-b5 Ld6-c7 14. h2-h3 a7-a6 15. h3xg4 Dit kwaliteitsoffer is bekend uit Short-Gelfand, kandidatenmatch Brussel 1991. 15...a6xb5 16. Dd1-c2 g7-g6 17. Ld3xb5 Hier werd tot nu toe steeds 17. Lh6 gespeeld. In het vervolg weet zwart niets in te brengen tegen wits simpele plan: matzetten via de open h-lijn. 17...Dd8-d6 18. g2-g3 Ta8-a7 19. Tf1-e1 Pb8-d7 20. g4-g5 Tf8-d8 21. a2-a4 Pd7-b8 22. Pf3-h2 Dd6-f8 23. Ph2-g4 Lc7-d6 24. Kg1-g2 Kg8-h8 25. Te1-h1 Df8-g7 26. Pg4-f6 h7-h5 27. Dc2-d1

Zwart gaf op. Er is geen verdediging tegen de dreiging 28. Txh5+.

    • Hans Ree