Justitie in Japan pakt ex-politicus Kanemaru op

TOKIO, 8 MAART. Shin Kanemaru, de vorig jaar gevallen leider van de regerende Liberaal-Democratische Partij in Japan, zit sinds zaterdag achter slot en grendel in een cel ter grootte van drie Japanse eenpersoonsmatrasjes. De 78-jarige Kanemaru, tot voor kort de machtigste politicus van Japan, werd gearresteerd op verdenking van grootscheepse belastingfraude. Zijn voormalige secretaris werd tegelijkertijd met hem opgepakt.

Kanemaru wordt ervan verdacht 800 miljoen yen (ruim 10 miljoen gulden) aan inkomsten te hebben verzwegen voor de fiscus en zodoende 400 miljoen yen aan belasting te hebben ontdoken. Voor diens ex-secretaris zijn de bedragen respectievelijk 400 en 200 miljoen yen. Beiden vallen onder het hoogste belastingtarief van 50 procent.

Ze hebben van het geld obligaties gekocht, maar weigeren tot nu toe te zeggen van wie zij de verzwegen inkomsten hebben ontvangen. Op tien plaatsen deden opsporingsambtenaren van Justitie en de Belastingdienst zaterdag een inval, zoals in de kantoren en twee huizen van Kanemaru, op zoek naar bewijsmateriaal.

De arrestatie heeft in politiek Japan een aardschok teweeggebracht. De top van de LDP toonde zich volkomen verrast en geschokt. Het is sinds de arrestatie van oud-premier Tanaka, in 1976, in verband met diens betrokkenheid bij het Lockheed-schandaal, niet meer gebeurd dat een eens zo machtig man uit de LDP in de cel belandde. Op straat reageerden vele Japanners opgelucht. Het speet haar voor de man, maar dat hij nu in de cel zit is zijn verdiende loon, zei een dame stralend voor de tv.

Het Openbaar Ministerie heeft overigens nadrukkelijk gezegd dat de arrestatie niets te maken heeft met de kwestie van de 500 miljoen yen, die een louche ondernemer Kanameru ooit had geschonken en die de inleiding vormde van diens politieke val herfst vorig jaar.

In totaal hebben de twee arrestanten voor 2,8 miljard yen (40 miljoen gulden) in obligaties gestoken, zo meldden de kranten vandaag. Maar het onderzoek richt zich op het bedrag van 1,2 miljard yen. De rest is uit een oogpunt van belastingontduiking wettelijk verjaard.

Het nieuwe schandaal heeft meteen de discussie weer opgelaaid over de gigantische geldbedragen die met het Japanse politieke systeem zijn gemoeid. De oppositie heeft al aangekondigd de kwestie in het parlement te berde te brengen. Door haar amateurisme en klungeligheid heeft zij tot nu toe bij alle schandalen geen indruk gemaakt op het Japanse publiek. Kanemaru zelf zei bij zijn arrestatie dat het hem speet.