Johan Bodegraven (78) overleden

Johan Bodegraven, oud-medewerker van de NCRV, is vanochtend in zijn woonplaats Hilversum overleden.

Hij is 78 jaar geworden. Bodegraven werd vooral bekend door zijn aandeel in grote landelijke acties voor het goededoel, waarmee hij de bijnaam "aartsbedelaar' verwierf. In 1950 was hij betrokken bij de nationale inzamelingactie voor het Koningin Wilhelminafonds onder het motto "Haak in'. Drie jaar later volgde de actie "Beurzen open, dijken dicht' waarvan de opbrengst was bestemd voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Ook was hij betrokken bij de inzamelingsactie "Goed zo' die in 1956 werd georganiseerd voor de duizenden Hongaarse vluchtelingen die na de Russische inval de wijk naar onder andere Nederland hadden genomen. In de jaren zeventig werkte hij mee aan de televisie-actie "Geven voor leven'. Bij elkaar brachten deze inzamelingacties zo'n 100 miljoen gulden op.

Bodegraven heeft altijd voor de NCRV gewerkt, de laatste vijftien jaar van zijn carrière als hoofd van de afdeling gevarieerde programma's. In 1946 begon hij voor de NCRV-radio als freelance medewerker, twee jaar later kwam hij in vaste dienst. Bodegraven heeft ook veel hoorspelen geregisseerd.