Handtekening markeert gedragscode

De vier redders van de Nederlandse zwemsport vormen een ogenschijnlijk uniform team. Allen gezond ogende dertigers, pratend met een zachte tongval. Heel vriendelijk staan zij de pers te woord tijdens de nationale winterkampioenschappen in Dordrecht. Deze technische staf moet schoon schip maken na de zo teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Barcelona. Zijn dit de niets en niemand ontziende puinruimers van de KNZB? Het tweesporenbeleid van een ambitieus gezelschap. Uiteindelijk doel: terug naar de internationale top.

Ad Roskam is technisch commissaris en initiatiefnemer namens de KNZB. Hij polste twee coryfeeën die verantwoordelijk worden voor de begeleiding van de smalle Nederlandse zwemtop. Bondscoördinator Hans Elzerman en bondscoach René Dekker ogen niet als heuse troubleshooters, maar schijn bedriegt wel vaker. Titus Mennen gaat aan de slag met de jeugd, die klaargestoomd wordt voor de Spelen van 2000. Wie talent heeft en een flinke portie tijd in het zwemmen wil steken, mag zich aansluiten bij het begeleidingsteam. Dan moet hij of zij wel de oude, bekende "gedragscode' ondertekenen. Goed gedrag betekent keihard trainen. Roskam vindt het geenszins kinderachtig dat een handtekening de gedragscode markeert.

Het beleidsplan Zwemmen 1993-1996 -2000 richt zich op de individuele begeleiding van een select groepje ambitieuze toppers. De zwembond steekt geen energie meer in minder gemotiveerde routiniers. Maar hen wordt geen strobreed in de weg gelegd. Ze kunnen op eigen houtje het verloren terrein goedmaken. Of gaan afbouwen, zoals Ron Dekker, die voor de elfde achtereenvolgende maal de honderd meter schoolslag op zijn naam schreef. Aanvankelijk wilde het jongere broertje van de nieuwe bondscoach na Barcelona stoppen. Nu richt hij zich toch nog maar op het WK sprint in Palma de Mallorca. Dit mondiale indoor-toernooi staat voor het eerst op de internationale zwemkalender.

Marianne Muis is een andere routinier die in Barcelona teleurstelde. Zij zwom als eerste deelneemster in Dordrecht binnen de richttijd voor het WK. Haar 55.58 op de honderd meter vrije slag verschafte Muis nu al een ticket voor de primeur in Spanje. “Een WK sprint in december?” Marianne gelooft het aanvankelijk niet. “Stond dat in de Zwemkroniek? Die heb ik niet gelezen, want ik was in het buitenland.”

De Dordtse vereniging Nautilus was voor de derde maal organisator van de Nationale Winterkampioenschappen. Het zwembad Aquapulca deed het afgelopen weekeinde subtropisch aan. De watertemperatuur bedroeg 26 graden. Aan de kant steeg de vochtigheid tot ongekende hoogte. De bikini-stalletjes toonden de nieuwe zomercollectie. Het publiek baadde in het zweet en sommige old-timers verlangden naar het Wantij-bad. Dit is het enige officiële zwembad in Nederland met een lengte van honderd meter. Dordrecht is evenals Amersfoort een echte zwemstad. Zaterdagavond waren er bijna evenveel toeschouwers in Aquapulca als aan de nabij gelegen Krommedijk, waar eredivisieclub Dordrecht '90 tegen FC Groningen speelde.

Het publiek leeft enthousiast mee met de lokale trots Inge de Bruijn. Zij zwemt een Nederlands record op de vijftig meter rugslag. De wisselwachters schrikken telkens weer van het opspattende water. En de ceremonie-protocolair dreunt door tijdens de persconferentie. De luidsprekers in het perscentrum kunnen niet onschadelijk worden gemaakt. Maar Ad Roskam en zijn drie collega's zijn niet uit het lood te slaan.

Dieper dan de Barcelona-crisis kan het zwemmen in Nederland nu eenmaal niet wegzakken. Zij staan aan het begin van een loodzware opdracht. Zwemmen is trainen, trainen en nog eens trainen. Wereldtijden in Seoul waren in Barcelona niet goed genoeg voor een finaleplaats. Het is geduldig wachten op een nieuwe Enith Brigitha, Annemarie Verstappen of Jolanda de Rover. Maar dan eentje die seconden sneller zwemt dan haar illustere voorgangsters.

Modieuze, lichtblauwe poloshirts belichamen het nieuwe elan van de topsport-begeleiders. Zij zitten volgens chef de mission Roskam nog wat onwennig. Maar de sponsor van de KNZB wil waar voor zijn geld en als de prestaties beter worden, staan andere geldschieters in de rij. De eerste serieuze, internationale testcase is het Europees kampioenschap, begin augustus in het Engelse Sheffield.

    • Jaap Bloembergen