Gevechten Afghanistan ondanks vredesregeling islamitische facties

KABUL/ISLAMABAD, 8 MAART. De Afghaanse hoofdstad Kabul vormde gisteren opnieuw het toneel van onderlinge gevechten tussen islamitische facties, ondanks de overeenkomst die de factieleiders afsloten in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Bij de strijd raakten ten minste achttien mensen gewond.

De tien belangrijkste Afghaanse partijen kwamen gisteren in Pakistan na zes dagen van besprekingen een vredesakkoord overeen dat voorziet in een machtsdeling en een eind moet maken aan de factiestrijd. Het is niet de eerste keer dat de partijen hun handtekening zetten onder een vredesregeling, tot nu toe werden de akkoorden steeds verbroken. Sinds de verdrijving van de communistische president Najibullah, in april vorig jaar, zijn naar schatting 5.000 burgers en gewapende leden van de islamitische facties om het leven gekomen.

Volgens de nu gesloten overeenkomst blijft president Burhanuddin Rabbani, de leider van de Jamiat-i-Islami, nog anderhalf jaar staatshoofd. De radicale moslim Gulbuddin Hekmatyar, voorzitter van de Hizb-i-Islami en een grote tegenstander van Rabbani, wordt premier.

De post van minister van defensie vormde een heet hangijzer. Hekmatyar weigerde de herbenoeming van de huidige minister, Ahmed Shah Massoud, omdat deze een partijgenoot is van Rabbani; de Jamiat zou daardoor te sterk worden in de ogen van Hekmatyar. Als compromis werd uiteindelijk besloten het ministerie op te heffen en te vervangen door een defensieraad waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd.

Hekmatyar nam gisteren meteen al weer afstand van het akkoord en zei dat hijzelf de bevoegdheid heeft een minister van defensie te benoemen. Westerse diplomaten leiden hieruit af dat de factiestrijd in Afghanistan nog lang niet ten einde is. De leiders van de tien Afghaanse partijen zijn vandaag naar Saoedi-Arabië vertrokken voor een "kleine bedevaart' naar Mekka. (AFP, AP)