Dales: inzetten van politiesurveillant niet strijdig met de wet

ROTTERDAM, 8 MAART. Het Rotterdamse openbaar vervoer bedrijf RET mag politiepersoneel "inhuren' voor begeleiding van de eigen controleurs in tram, metro en bus. Minister Dales (binnenlandse zaken) stemt in met de inzet van politiepersoneel voor de veiligheid van het openbaar vervoer, zo blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van Kamerlid Dijkstal (VVD).

De RET wil honderd "politiesurveillanten' inzetten om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Zij staan, na een korte opleiding, de bestaande controleurs bij met wapenstok en handboeien. In april begint de opleiding voor de politiesurveillanten.

Dijkstal stelde in januari schriftelijk vragen over het "inhuren' van politiesurveillanten door de RET. Hij vroeg of hier niet sprake was van financiering van politietaken door "derden'. Volgens minister Dales worden de politiesurveillanten echter betaald uit gemeentelijke fondsen, het reguliere politiebudget en gelden die het ministerie van verkeer en waterstaat heeft gereserveerd voor bestrijding van agressie in het openbaar vervoer. Dat zou niet strijdig zijn met het verbod op betaling door particulieren.

Nadat een controleur van de RET in november werd neergestoken door een zwartrijder, dreigden de controleurs in werkstaking te gaan. Ze eisten van de gemeenten dat handboeien en eventueel een wapenstok om zelf tegen agressie te kunnen optreden. Desnoods moesten de controleurs na een korte opleiding maar in dienst treden van de Rotterdamse politie, zo liet een woordvoerder van de controleurs weten.

Kamerlid Dijkstal zei vanmorgen desgevraagd dat hij door het antwoord van de minister “in formele zin geklopt was”, maar toch principiële bezwaren te houden tegen de het doorberekenen van politiekosten: “Beveiliging van het openbaar vervoer is een gewone politietaak die uit het gewone politiebudget betaald moet kunnen worden. Dit soort ingewikkelde constructies zouden niet nodig moeten zijn.”