Vitesse haalt Gillhaus op valreep uit isolement

ROTTERDAM, 6 MAART. Op de dag van het verstrijken van de transferperiode heeft Vitesse gisteren een einde gemaakt aan de uitzichtsloze positie waarin voetballer Hans Gillhaus bij zijn club Aberdeen terecht was gekomen. Voor een bedrag van ongeveer een half miljoen, ruim onder de vraagprijs van 1,3 miljoen, werd de spitsspeler ingelijfd.

Gisteravond speelde hij de laatste twaalf minuten mee met zijn nieuwe club tijdens de competitiewedstrijd tegen Fortuna in Sittard. Vitesse won met 2-1.

Het was voor Gillhaus acht maanden geleden dat hij voor het laatst in actie kwam in een wedstrijd. Vorig voetbalseizoen was al duidelijk dat er grote tegenstellingen waren tussen de Schotse club en de aanvaller. Vanaf dat moment is er belangstelling geweest van gegadigden, maar de grote transfersom en de persoonlijke verlangens van Gillhaus stonden een overgang in de weg. Clubs als Aston Villa, Cannes, Bochum, FC Twente en Vitesse toonden hun belangstelling.

De afgelopen maanden heeft Gillhaus getraind bij PSV. “Dat was wel leuk, maar je had geen doel. Nu wel en het plezier is terug. Vitesse was mijn laatste kans en die heb ik gegrepen”, zei hij gisteravond.

Zijn rentree was hem niet tegengevallen, maar hij vroeg zich af of hij de volle negentig minuten had kunnen spelen aangezien hij vorige week ziek is geweest.

Fortuna leed, in eigen huis, de zestiende competitienederlaag. Trainer Dekker had de lange spits De Jong in het centrum van de verdediging gezet. In de zestiende minuut kwam Vitesse op voorsprong. Barmentloo schoof de bal in de voeten van Roelofsen, die via verdediger Szalma langs Hesp schoot. Acht minuten voor rust maakte Latuheru en 2-0 van en in dezelfde minuut produceerde Fortuna de enige tegentreffer. Gillhaus gaf tijdens zijn korte optreden een fraaie pass naar Cocu, die op de uitstekende doelman Hesp stuitte.