Serviërs weigeren alle konvooien

SARAJEVO/NEW YORK, 6 MAART. De bevelhebber van de Servische strijdkrachten in Bosnië, generaal Ratko Mladic, heeft alle konvooien met humanitaire hulpgoederen de doorgang door Servisch gebied in Bosnië verboden, nadat gisteren een voedselkonvooi bij de Bosnische hoofdstad Sarajevo was beschoten.

Mladic beschuldigde moslims van de aanval op het konvooi, dat onder leiding stond van particuliere hulporganisaties en de orthodoxe kerk. VN-waarnemers hebben bevestigd dat de aanval met zware machinegeweren en mortiergranaten vanuit moslimposities werd uitgevoerd. Bij de aanval werden twee van de zestien vrachtwagens vernield en raakten vier chauffeurs gewond. Op deze plek verloor donderdag een Franse hulpverleenster het leven.

Volgens Mladic krijgen hulpkonvooien geen toegang zolang “de VN en het Internationale Rode Kruis hun veiligheid niet kunnen garanderen”. Vóór de aanval van gisteren had Mladic de VN toestemming gegeven hulpgoederen te bezorgen in de moslim enclaves in Oost-Bosnië, die de Servische milities nog steeds belegeren. Het is onduidelijk of de Serviërs nog steeds bereid zijn om dit weekeinde zieke en gewonde moslimburgers uit de enclaves een vrije aftocht te geven. Achter de linies zouden duizenden moslims van honger en uitputting dreigen om te komen. Aan de fronten wachten verschillende hulpkonvooien op doortocht naar de enclaves.

Generaal Philippe Morillon, de bevelhebber van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Bosnië-Herzegovina (UNPROFOR-2), is gisteren vanuit de Bosnische stad Tuzla met een konvooi pantserwagens op weg gegaan naar enkele enclaves in het oosten van het land. De Bosnische Serviërs zouden toestemming hebben gegeven voor Morillons bezoek. In een van de enclaves, Cerska, zouden zich 1.500 gewonde burgers bevinden. De Serviërs zetten hun aanvallen tegen de enclaves gisteren nog steeds voort.

Boven Cerska werden maandag de eerste Amerikaanse voedselpakketten afgeworpen. Rusland zal vanaf 12 maart ook voedseldroppings uitvoeren boven Bosnië. Amerikanen en Russen zijn dit gisteren in Moskou overeengekomen.

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren gezegd een voorstander te zijn van het intensiveren van de economische sancties tegen Servië. Clinton zei van plan te zijn de agressors “echt pijn” te doen.

Tony Land, de vertegenwoordiger in Sarajevo van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR), heeft gisteren verklaard te zullen meewerken aan de evacuatie van moslims uit de belegerd Bosnische hoofdstad, als het leven daar “niet langer draaglijk” is, ook al wekt zoiets de indruk dat de VN “meewerken aan de praktijk van etnische zuivering”.

De vredesonderhandelingen over Bosnië zullen vandaag in New York worden hervat. De bemiddelaars Owen en Vance waren na overleg met de Bosnische president Izetbegovic voorzichtig optimistisch. (AP, AFP, Reuter)