Rusland weigert betaling Sovjet-schuld

MOSKOU, 6 MAART. Rusland heeft gisteren zijn opstelling over terugbetaling van de buitenlandse schuld van de vroegere Sovjet-Unie verhard. Vice-premier Alexander Sjochin liet weten dat zijn land niet meer zal betalen zolang er met de schuldeisers geen akkoord is over herstructurering van de schuld. Alleen de betalingen over leningen die Rusland heeft gesloten na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991 worden nog voldaan, aldus Sjochin.

Rusland praat al geruime tijd met de in de "Club van Parijs' verenigde Westerse landen en de banken van de "Club van Londen' over uitstel van aflossing voor de tachtig miljard dollar belopende schuld van de vroegere Sovjet-Unie. Sjochin is daarbij de belangrijkste onderhandelaar. De Westerse landen hebben voor de meeste betalingen herhaaldelijk uitstel gegeven voor enkele maanden, maar tot een regeling voor de lange termijn is het nog niet gekomen. Dat ligt mede aan onenigheid tussen Rusland en Oekraïne over de schulden.

Sjochin zei gisteren dat het uit financieel oogpunt ondoelmatig is betalingen te doen over schulden waarvan de aflossingstermijn spoedig wordt verlengd. Bovendien wees hij erop dat andere vroegere Sovjet-republieken in de problemen raken als Rusland te veel moet aflossen. Om aan de benodigde harde valuta's te komen moet het land dan zijn energie-export verleggen naar Westerse landen. “Het lijkt me onnodig de ernstige gevolgen te noemen die dit zou hebben voor de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en de regio als geheel”, aldus Sjochin.

De Russische vice-premier waarschuwde ook voor economische gevolgen in de Verenigde Staten. Zonder schuldenregeling komt de Russische import van Amerikaanse graan in gevaar. Er ontstaat dan nieuwe druk op het begrotingstekort van de VS en Rusland wordt gedwongen uit te kijken naar andere leveranciers, aldus Sjochin. (Reuter)