Rente naar laagste niveau in bijna vijf jaar

AMSTERDAM, 6 MAART. De rente op de Nederlandse kapitaalmarkt daalde gisteren naar het laagste niveau in bijna vijf jaar nadat de Duitse Bundesbank onverwacht de geldmarktrente terugbracht van 8,49 naar 8,25 procent.

Massale vraag naar Nederlandse staatsleningen had tot gevolg dat het effectief rendement van de meest verhandelde 7 procents staatslening, met een looptijd van 10 jaar, voor de tweede keer deze week tot onder de 6,5 procent daalde. De kapitaalmarktrente sloot gisteren voor het eerst sedert juni 1988 onder deze belangrijke grens.

Obligatiehandelaren waren ervan overtuigd dat de rente als gevolg van de aanhoudende binnen- en buitenlandse vraag naar Nederlandse staatsleningen verder zal dalen, misschien zelfs tot onder 6,25 procent. Zelfs de aanvankelijke sceptische handelaren in Londen zijn daarvan nu overtuigd. “We lachten de Nederlanders uit toen ze in januari beweerden dat de rente tot onder de 6,5 procent zou dalen. Nu is het plotseling zo ver, en de vraag naar Nederlandse staatsleningen neemt niet af, in tegendeel.”

Volgens Britse handelaren zijn de Nederlandse institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) op het moment zeer actief in de obligatiemarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek gisteren dat de grote Nederlandse instituten in het vierde kwartaal van 1992, toen de rente fors daalde, voor een bedrag van 129,8 miljard gulden hebben belegd in obligaties, een stijging van 6,4 miljard.

Het verschil in effectief rendement tussen tienjarige Nederlandse en Duitse leningen versmalde gisteren tot vier basispunten. Afgelopen maandag was het verschil met de Duitse "bunds' nog 16 basispunten.

De Nederlandse en Duitse obligaties blijven een aantrekkelijke belegging voor institutionele beleggers, gezien de matige inflatie en lage economische groei in beide landen. Daarnaast profiteren de vastrentende waarden van de sterkte van de gulden en D-mark ten opzicht van de overige valuta in het Europees monetair stelsel.