Randstad ziet winst met 7 procent dalen

ROTTERDAM, 6 MAART. Uitzendorganisatie Randstad heeft vorig jaar de winst met zeven procent zien teruglopen tot 91,5 miljoen gulden. De omzet steeg in deze periode met 15,5 procent tot 3 miljard gulden. Dat heeft Randstad gisteren bekendgemaakt.

De omzetstijging is voor het grootste deel (13 procent) te danken aan acquisities die Randstad in 1992 heeft gepleegd. De grootste transactie was de overname van de Belgische uitzendgroep Flex, die Randstad ruim tweehonderd extra vestigingen opleverde, met een omzet van een half miljard gulden. Winst heeft Flex vorig jaar nog niet kunnen opleveren, maar Randstad-directeur drs. F.J.D. Goldschmeding zei enkele weken geleden in deze krant in 1993 wel een winstbijdrage van Flex te verwachten. Randstad heeft vorig jaar 100 miljoen gulden in Flex genvesteerd, waarvan 25 miljoen gulden voor herstructureringskosten.

Randstad, dat naast het leveren van uitzendkrachten onder andere actief is in de schoonmaakbranche en de beveiliging, heeft vorig jaar vooral te kampen gekregen met teruglopende resultaten in de uitzendbranche. De slechte economische situatie heeft veel bedrijven ertoe gebracht het aantal uitzendkrachten terug te schroeven, terwijl ook de marges op deze activiteit zijn gedaald. De schoonmaaksector heeft zich volgens Randstad vorig jaar krachtig hersteld. Het bedrijfsresultaat is door de slechte ontwikkeling van de uitzendivisie gedaald van 138,8 miljoen gulden tot 134,3 miljoen gulden.

Voor komend jaar zijn de verwachtingen van de Randstad-directie niet erg hoopvol gestemd. De onderneming hoopt de omzet in 1993 op peil te kunnen houden, indien de marktomstandigheden tenminste niet verder verslechteren, maar de directie gaat ervan uit dat de winst in de komende maanden verder zal dalen.

Het eigen vermogen van Randstad is in 1992 met 62,5 miljoen gulden gedaald tot 267,6 miljoen gulden. Deze daling is volgens de onderneming veroorzaakt door een afboeking van de goodwill voor een bedrag van 117 miljoen gulden. Daar staat tegenover dat er 51,8 miljoen gulden van de winst is ingehouden.

Randstad is sinds vorig jaar gericht op zoek naar expansiemogelijkheden in het buitenland. De Nederlandse uitzendorganisatie is op dit moment eveneens actief in België, Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland. Gisteren maakte de onderneming bekend dat de begin dit jaar aangekondigde overname van de Amerikaanse uitzendorganisatie Temp Force zijn beslag heeft gekregen. Temp Force heeft twaalf vestigingen in Atlanta en omgeving en beschikt over negentig vaste medewerkers. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 uitzendkrachten via deze onderneming geplaatst. Temp Force zal binnenkort onder de naam Randstad verder gaan.

Randstad had vorig jaar (inclusief uitzendkrachten) 77.000 medewerkers in dienst, 4000 meer dan in 1991. Het aantal indirecte medewerkers steeg van 3.300 tot 3.600.