Johnson voor het leven geschorst

ROTTERDAM, 6 MAART. De Internationale Amateur Atletiek Federatie heeft atleet Ben Johnson met onmiddellijke ingang geschorst. Voor de tweede maal in zijn carrière is hij schuldig bevonden aan het overtreden van de dopingreglementen. Daardoor zal schorsing ditmaal levenslang zijn. De 31-jarige Johnson, in 1988 tijdens de Olympische Spelen in Seoul betrapt op het gebruik van het verboden middel stanozolol waardoor hij zijn olympische titel en zijn wereldrecord kwijtraakte, kan tegen de straf in beroep gaan.

Ditmaal werd bij een controle na een indoorwedstrijd op 15 januari in Montreal een verhouding epitestosteron en testosteron vastgesteld van 1:10,3, ver boven de grens van 1:6 die als aanvaardbare afwijking wordt geaccepteerd. Van een sporter die daar bovenuit gaat wordt aangenomen dat testosteron is toegediend. Na dagen van geruchten, die opnieuw hebben aangetoond dat onderzoeksinstanties de indentiteit van positief bevonden atleten niet geheim kunnen houden tot het moment van officiële bekendmaking, bracht gisteren in Parijs de medische commissie van de IAAF de bevindingen in de openbaarheid. Johnson was niet beschikbaar voor commentaar. Terence O'Sullivan, een van Johnsons advocaten, liet weten dat de sprinter nog steeds achter zijn uitspraak van woensdag staat dat hij geen verboden middelen heeft genomen. Eerder, nadat de Toronto Star het nieuws naar buiten had gebracht, had de raadsman al gezegd dat Johnson bij voorbaat was veroordeeld.

De levenslange schorsing van Johnson, die formeel nog bekrachtigd moet worden door het bestuur van de IAAF, komt daags voor het begin van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Toronto de woonplaats van Ben Johnson. Van zijn aanvankelijke voornemen om daarop weer een grootse prestatie neer te zetten was hij al teruggekomen toen hij zich vorige week afmeldde wegens een spierblessure.

Johnsons naam is sinds 1988 onlosmakelijk met dopinggebruik verbonden. Hij won op de Spelen het koningsnummer, de 100 meter, en werd daarmee de held van 's werelds grootste sportevenement. Door zijn, al lang vermoede, overtreding van de dopingwetten aan te tonen liet de olympische beweging de wereld zien dat het menens is met de strijd tegen het gebruik van verboden stimulerende middelen.

In Canada werd de dopingzaak van de in Jamaica geboren sprinter aangegrepen voor een anti-dopingoffensief. Tijdens het onderzoek dat de regering in 1989 instelde naar gebruik van verboden middelen bekende Johnson, die aanvankelijk alle schuld had ontkend, schuld. “Ik heb gelogen en was een schande voor mijn familie, vrienden en de kinderen die tegen me opkeken. Ik ben fout geweest. (...) Als ik ooit nog de kans krijg hard te lopen zal ik laten zien dat ik zonder doping iedereen kan verslaan.”

Gisteren reageerde het Internationaal Olympisch Comité “met instemming” op de nieuwe schorsing van Ben Johnson. “Het gebruik van dope is bedrog en bedrog hoort niet thuis in de olympische beweging”, werd in een verklaring gesteld.