Heineken stoomt op naar 200 gulden; Het slechte nieuws van Philips en DSM valt mee; de koers van beide fondsen stijgt

AMSTERDAM, 6 MAART. Hoewel Philips en DSM deze week met slecht nieuws kwamen, veerde de koers van deze fondsen toch op. De jaarcijfers waren minder slecht dan verwacht en vielen goed op de toch al vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs.

De afgelopen week stond in het teken van de jaarcijfers van Philips, Polygram, DSM en Heineken. Alle vier de fondsen zagen de koers deze week om geheel verschillende redenen stijgen. De gehele markt was vast. De EOE-aandelenindex klom van 305,82 punten vorige week vrijdag naar 311,45 gisteren. De verlaging van de Duitse beleningstarieven en de standvastige dollar gaven de markt een duwtje in de rug. “De obligatiemark, de motor van de markt, lag er eveneens goed bij”, zei een beurshandelaar.

Philips meldde donderdag een verlies van 900 miljoen gulden en de markt reageerde opgelucht. Het was in elk geval minder dan een miljard gulden en er zat een voorziening van 1,2 miljard gulden in voor een herstructurering van het zorgenkind van Philips, de divisie consumentenelektronica. De koers sloot na twee dagen met levendige handel op 23 gulden, 1,60 hoger dan donderdagochtend.

“Beleggers verwachten bovendien dat de daling van de korte rente een positieve invloed heeft op het resultaat van Philips”, zegt D. van Buuren van Bank Van Haften Labouchere. “Zo kan het elektronicaconcern niet alleen op arbeidskosten, maar ook op rentelasten besparen. En verder blijkt weer dat het aandeel Philips keer op keer tot de verbeelding van beleggers spreekt.”

Muziekuitgever Polygram, waarin Philips een 80 procents belang heeft, kon deze week eveneens met winst afsluiten. Deels als gevolg van de winststijging van 13 procent en deels als gevolg van een opmerking van Philips-topman J.D. Timmer. Hij ontkende stellig van plan te zijn een deel van het aandelenpakket te verkopen. De afgelopen weken circuleerde op de beursvloer hardnekkige geruchten over een eventuele verkoop van een tien procents belang in Polygram om aan geld te komen. Aan het eind van de week noteerde Polygram 49,10, een winst van 6,5 procent in vergelijking met de week daarvoor.

DSM maakte donderdag een winstdaling van 57 procent bekend en liet weten dat de eerste helft van dit jaar moeizaam zal zijn. De mededeling dat het totale dividend over 1992 op vier gulden (1991: acht gulden) zou uitkomen, stemde beleggers toch nog gerust. Ze vreesden een nog lager dividend. De koers van het chemieconcern die de afgelopen maand van 78 gulden was afgegleden naar 69 gulden begin deze week, sloot gisteren op 73,50.

De jaarcijfers van Heineken werden enthousiast ontvangen op het Damrak. De winststijging van 12,9 procent in combinatie met de optimische vooruitzichten zorgden gisteren voor een koersstijging van 8,10 gulden op 195,60. Beurshandelaren verwachten dat de bierbrouwer in de komende tijd grens van 200 gulden zal overschrijden.

“Beleggers hebben definitief gekozen voor de veilige en defensieve fondsen als Heineken en Unilever”, constateerde een beurshandelaar. “De echte cyclische waarden zoals Stork, Hoogovens en KLM blijven duidelijk achter bij de markt.” De stijging van het koersniveau van de afgelopen weken is, volgens hem, voor een belangrijk deel te wijten aan de daling van de rente. “Er stroomt meer geld naar de aandelenmarkt nu de rente op deposito's verder daalt en het rendement van obligaties is gezakt naar circa 6,5 procent.”

    • Frank van Alphen