Geschorste coach als speler het ijs op

NIJMEGEN, 6 MAART. Hij hoorde gisterochtend op de radio dat hij door de bond voor vier wedstrijden was geschorst als coach van ijshockeyteam Flame Guards Nijmegen. Daarom trok de 38-jarige Danny Cuomo 's avonds zijn schaatsen aan en droeg hij niet als coach, maar als speler bij aan de 4-3 overwinning van zijn ploeg op de Geleen Meetpoint Eaters in de play-offs om de nationale titel.

In de tweede periode maakte de ploeg met drie doelpunten in 33 seconden een 3-0 achterstand ongedaan. In de derde periode scoorde Kip Noble de winnende treffer. Met nog drie wedstrijden te spelen, is de stand 2-2. Morgenavond geniet de grote favoriet Geleen het thuisvoordeel.

Cuomo had twee jaar geen wedstrijd gespeeld. Maar zijn Canadese bloed, zijn vechtersmentaliteit won het van de emoties die bij de Nijmeegse spelers gisteren zo hoog opliepen dat de strijd bijna niet was doorgegaan. De instelling van Cuomo deed een aantal van zijn spelers op het laatste moment besluiten het ijs op te stappen. Ondanks de verontwaardiging in Nijmegen over de straffen die de tuchtcommissie van de Nederlandse IJshockeybond drie spelers en de coach oplegde.

“Een overwinning op de bond en op Geleen”, zei bestuurslid Ton Burgers van Nijmegen na afloop. De zege werd in Nijmegen gevierd als was het een kampioenschap. Want het gevoel onrecht te zijn aangedaan zinderde de hele avond door de kleine ijsbaan met tweeduizend luidruchtige supporters van Nijmegen en 100 fans van Geleen.

IJshockeyschaatsen op ijs trekken sporen als magnesium in water. De Nijmeegse supporters hanteerden gisteren alle middelen om hun team in de race te houden. De spelers van Geleen werden voor alles uitgescholden wat er te bedenken viel. Achter het doel van de Geleense keeper regende het kwartjes, waardoor de wedstrijd in de eerste periode een half uur onderbroken moest worden voor een extra dweilpauze. En de bezoekende club werd gisteren door spreekkoren meermalen voor "kanker-Geleen' uitgemaakt.

De problemen gisteravond waren een vervolg op de gestaakte wedstrijd van afgelopen dinsdag. Gisterochtend werd bekend dat de tuchtcommissie naar aanleiding van die ontmoeting had besloten de Nijmeegse speler Maik Aertsen voor acht wedstrijden (plus vier voorwaardelijk), de spelers Ben Tijnagel en Alexander Schaafsma voor twee wedstrijden en coach Cuomo voor vier wedstrijden te schorsen. Nijmegen was dinsdag in Geleen halverwege de tweede periode bij een 7-0 achterstand van het ijs gestapt en niet meer teruggekomen. Scheidsrechter Stuiver had Aertsen van de baan gestuurd. Die speler had van het publiek bier in zijn gezicht gekregen en daarna met zijn stick door het net boven de boarding staan porren. Daarbij zou een tienjarig jongetje geraakt zijn. Ook de protesterende Schaafsma en Tijnagel kregen vervolgens een "gross misconduct penalty' van de arbiter. De weigering verder te spelen, kwam coach Cuomo op een schorsing te staan.

Nijmegen is met name verbolgen over de schorsingen van Tijnagel en Schaafsma. Als die vrijuit waren gegaan, had de club kunnen berusten in de andere straffen. Maar zonder die twee, had het team eigenlijk helemaal niet willen spelen. Telefonisch overleg met vice-voorzitter John Ponsioen van de bond maakte evenwel duidelijk dat de club dan problemen zou krijgen bij het aanvragen van een licentie voor het volgend seizoen.

Een uur voor de wedstrijd meldde manager Hans Molenaar nog dat vier spelers (Homburg, Janssen, Van Heumen en Noble) zich "ziek' hadden gemeld. Maar de laatste twee bedachten zich. Kip kwam een paar minuten voor het begin bij de ijsbaan aan. “In deze samenstelling, zonder de geschorsten, kunnen we niet van Geleen winnen”, zo verklaarde Domburg (toen zijn team nog met 3-0 achter stond) dat hij op de tribune zat. “Dan zou ik me af gaan reageren op de tegenstander. Maar Geleen kan er niets aan doen, de bond is de schuldige.”

Na afloop straalde coach Alex Anjelic: “Met deze overwinning hebben we de Nederlandse competitie opgepoetst. We hebben wel vaker een explosie in de tweede periode. Het was geen toeval. Het is mooi dat wij hier gewonnen hebben. Dat zal Geleen ook prettig vinden. Als ze zich eerst kapot moeten werken, hebben ze ook meer lol in het kampioenschap.”

,Dit is sport”, stamelde een volledig uitgebluste Danny Cuomo, die nog in zijn bezwete schaatsuitrusting zit uit te hijgen als de rest van het team al onder de douche is geweest. “Het gaat niet om de commercie en de bond en de jongens die niet wilden spelen, dit is waar het om gaat. Je mag nooit opgeven. Toen een aantal niet wilde spelen, heb ik ze gezegd: "daar krijg je spijt van'. Zij speelden en ik moest meedoen.”

    • Remmelt Otten