101 kunstwerken bezorgd bij ambassade

MOSKOU/BREMEN, 6 MAART. Een onbekende man heeft 101 kunstwerken van de Bremer Kunstverein terugbezorgd bij de Duitse ambassade in Moskou. De werken zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Rusland overgebracht. Een woordvoerder van de Duitse ambassade zei gisteren dat het hier om een "nieuwe kunstcollectie' gaat, dat wil zeggen dat de werken geen onderdeel uitmaken van de verzameling kunstwerken uit Bremen die op dit ogenblik worden getoond in de Hermitage in St. Petersburg. De kunstwerken uit deze collectie, waaronder een aantal zeer belangrijke aquarellen van Albrecht Dürer, waren tot 1989 vermist.

Volgens de woordvoerder gaat het om 44 waardevolle tekeningen en 57 grafiekbladen van onder meer Dürer, Brueghel, Menzel, Manet en Toulouse-Lautrec.

De verzameling werd dinsdag bij de Duitse ambassade in Moskou afgeleverd. Waar zij zich tot dan toe heeft bevonden is onbekend. De meeste werken waren voorzien van de stempel van de Bremer Kunstverein. Volgens de woordvoerder van de Duitse ambassade in Moskou zal een tekeningenspecialist van de Kunsthalle van Bremen de tekeningen en bladen op hun echtheid en herkomst onderzoeken.