Werkloosheid naar record in Duitsland

NEURENBERG, 5 MAART. Het aantal werklozen in Duitsland is in februari gestegen tot een recordhoogte.

Er waren de afgelopen maand 3,47 miljoen Duitsers werkloos tegen ongeveer 3,45 miljoen in januari. In het westen van het land steeg het aantal werklozen met 30.900 tot bijna 2,29 miljoen. Dat aantal komt overeen met 7,5 procent van de beroepsbevolking. In het oosten van Duitsland nam het aantal mensen zonder werk iets af. Daar werden de afgelopen maand ruim 1,18 miljoen werklozen geteld, 13.700 minder dan in januari. De werkloosheid in de voormalige DDR ligt daarmee op 14,5 procent van de beroepsbevolking.

De grootste Duitse staalproducent Thyssen maakte gisteren de plannen bekend om verschillende fabrieken te sluiten. Dat levert een arbeidsbesparing op van 4500 werknemers. Dat het echter niet bij dit aantal zal blijven blijkt uit de reorganisatieplannen van Thyssen. Daarin wordt gesproken over 7000 minder werknemers aan het einde van de jaren negentig. Concurrent Krupp kampt met vergelijkbare problemen. Uit protest tegen de aangekondigde reorganisaties legden gisteren 20.000 werknemers bij Krupp enkele uren het werk neer. Als oorzaak van de teruggang wordt door zowel Thyssen als Krupp de overproduktie in de Europse staalindustrie gezien. (DPA, Reuter)