Unigro ziet af van Spaanse acquisitie

Unigro (Spar, Super en Cirkel) ziet voorlopig af van overneming van de Spaanse supermarktketen Digsa.

De Nederlandse groothandel vindt de prijs die de Britse eigenaar Ashley vraagt, te hoog in verhouding tot de tegenvallende resultaten. Dat heeft een woordvoerster van Unigro gisteren verklaard.

Unigro, eigendom van zakenman/belegger E. Albeda Jelgersma, onderhandelde sinds enkele maanden over de overneming van Digsa, een keten van 273 supermarkten, 817 vrijwillig filiaalbedrijven en zestien groothandels. Digsa was in het afgelopen boekjaar goed voor een omzet van 69 miljard peseta (1,1 miljard gulden). Door de uitbreiding zou de omvang van Unigro Spanje ruimschoots verdubbelen.

Alvorens met Ashley in zee te gaan, heeft Unigro accountants een “due dilligence”-onderzoek laten verrichten naar de financiële situatie van het concern. Daaruit bleek dat Digsa de afgelopen zestien maanden een verlies heeft geleden van 1,7 miljard peseta (10,2 miljoen gulden). Dat was aanleiding om van de aankoop af te zien. Inmiddels is Ashley in gesprek met een andere buitenlandse gegadigde.

Unigro bezit in Spanje reeds drie supermarktketens. Samen met achttien cash & carry's, 540 vrijwillig filiaalbedrijven en een aantal groothandels hadden die vorig jaar een omzet van ongeveer 900 miljoen gulden, bijna een kwart van het concerntotaal.