Uitgever vernietigt boek van predikant

KAMPEN, 4 MAART. Uitgeverij Kok in Kampen heeft toegezegd alle exemplaren te vernietigen die zij nog heeft van het boek "Geloven - de twijfel te boven, een reactie op Kuitert', geschreven door de hervormde predikant dr. J. Hoek. Volgens directeur A.C. van Dam is zijn uitgeverij hiermee tegemoet gekomen aan de eis van uitgeverij Ten Have in Baarn.

Hoek heeft in zijn boek ruim zestig pagina's overgenomen uit het zeer sucesvolle "Het algemeen betwijfeld christelijk geloof' van de gereformeerde theoloog prof. dr. H.M. Kuitert, uitgegeven door Ten Have. Met bronvermelding, dus er is geen sprake van plagiaat, maar wel degelijk van een “ernstige inbreuk op het auteursrecht”, aldus de directeur van Ten Have, drs. T. van der Worp.

Van Hoeks boek zijn 2.500 exemplaren gedrukt waarvan reeds 1200 bij de boekhandels zijn afgeleverd. Die zullen gewoon worden verkocht. Hoek is inmiddels bezig met het herschrijven van zijn boek, op verzoek van zijn uitgever.

Van der Worp: “Ik wist al een tijdje dat hij ermee bezig was maar ik had er geen idee van dat het zo erg zou zijn. Kuitert belde me vorige week op, hij had het toegestuurd gekregen door de EO die er een programma aan wilde wijden. Hij was bij lezing een beetje ongerust geworden. "Zoveel uit mijn boek, kan dat wel', vroeg hij zich af. Nee, zei ik. Dat is regelrechte concurrentie. Hoek wekt de indruk dat als je zijn boek gelezen hebt, je Kuitert niet meer hoeft te kopen.”

Diens vorig jaar verschenen boek is reeds twaalf keer herdrukt, de dertiende druk is in de maak. Van der Worp denkt dat deze maand het aantal verkochte exemplaren de 50.000 zal overschrijden.