Schuster bedreigd in Athene, Cupduel voortijdig afgefloten

ATHENE, 5 MAART. Door wangedrag aan vooral Griekse zijde is het duel tussen Olympiakos Pireaus en Atletico Madrid, in de kwartfinales van het Europese toernooi voor bekerwinnaars, gisteren uit de hand gelopen. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Het laatste half uur van het duel was een aaneenschakeling van onvriendelijkheden. Ook begeleiders en aanhangers van de club uit de Atheense haven deden mee. De Duitser Bernd Schuster werd vlak voor het eindsignaal bedreigd toen hij een hoekschop wilde nemen, waarop de arbiter het duel beëindigde. Piraeus en zijn fans hebben een zeer slechte reputatie in het Europese voetbal. Scheidsrechter Larsson diende telkens bekvechtende en vervelende spelers te scheiden, trad nogal lankmoedig op en volstond met vier gele kaarten. Van de tribunes werden allerlei voorwerpen gegooid, vuurwerk benam het zicht.

Atletico nam na tien minuten de leiding door Moya, na een vrije trap van Schuster. Na ruim een uur maakte Vaitsis gelijk, terwijl de Spaanse doelman gehinderd werd. Na dat doelpunt nam de chaos toe. Atletico had voor rust afstand moeten nemen. De beste kans was voor de Mexicaan Garcia, die een strafschop miste.

FC Antwerp viel in de andere wedstrijd vrijwel voortdurend aan tegen Steaua Boekarest, maar wist niet de scoren. Bij de Roemenen, winnaar van de Europa Cup I in 1986, werd verdediger Bucur na een uur uit het veld gestuurd. In het eerste half uur kregen vier Steaua-spelers een gele kaart, van wie twee de terugwedstrijd zullen missen. In de vier wedstrijden van de kwartfinales vielen slechts drie doelpunten. Woensdag eindigde Sparta Praag - Parma eveneens in 0-0, dinsdag was Feyenoord - Spartak Moskou 0-1.

Voor 70.000 toeschouwers won Benfica het enige duel van gisteren om de UEFA-beker, de op papier absolute topper Benfica - Juventus, met 2-1. Beide Portugese doelpunten waren van Vitor Paneira. Tussendoor scoorde Vialli uit een strafschop. Doelman Silvino had de Duitser Möller neergelegd.

Voorzitter Lennart Johansson van de UEFA heeft een revolutionair plan voor een nieuwe opzet van het Europa Cup-voetbal. De Zweed wil de toernooien om de Europa Cup I en de UEFA-beker met ingang van het seizoen 1994-'95 samenvoegen.

Volgens de ideeën van Johansson, afgedrukt in de Spaanse krant El Pais, zullen 128 clubs van de 47 aangesloten bonden in één toernooi uitkomen. Hij wil de verenigingen naar geografische ligging indelen en de topclubs plaatsen. De beste zestien gaan uiteindelijk over naar een finaal stadium, dat in competitievorm wordt afgewerkt. Hij benadrukte in Madrid, na een vergadering van de technische commissie van de UEFA, dat het om een persoonlijk plan gaat, dat hij binnenkort zal voorleggen aan het bestuur. Grote voetballanden als Italië of Duitsland zouden drie of vier clubs mogen inschrijven, dwergen als Cyprus of Malta een.

Het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars blijft volgens de plannen in vrijwel ongewijzigde vorm gehandhaafd, hoewel Johansson voorstander is van een dubbele finale, zoals tegenwoordig in het toernooi van de UEFA-beker. (Reuter/AFP/SID)