Roemenen vragen visum Argentinië

BOEKAREST, 4 MAART. Elfduizend Roemenen trotseerden deze week de hevige sneeuwval om een visum te bemachtigen bij de Argentijnse ambassade in Boekarest.

De Roemenen zijn vastbesloten in het Zuidamerikaanse land een nieuw leven op te bouwen. “Dit land kan mij geen fatsoenlijk bestaan bieden. Ik heb recht op een beter salaris en meer respect”, zei de 37-jarige ingenieur Dumitru Tanase, terwijl de sneeuw tot aan zijn knieën kwam.

Sinds de strenge immigratiewetten met de val van het communistische regime verdwenen, hebben meer dan een kwart miljoen Roemenen hun land verlaten.

Gisteren diende premier Nicolae Vacaroiu bij het parlement een programma in met vergaande economische hervormingen in. Het programma moet Roemenië uit de diepe recessie trekken, waarin het land sinds de omwenteling van 1989 verkeert. Het belangrijkste doel van het programma is het terugbrengen van de inflatie tot rond de tachtig procent per jaar. In 1992 bedroeg deze meer dan tweehonderd procent per jaar. Terwijl de premier zijn plannen presenteerde, protesteerden buiten enkele tienduizenden arbeiders uit staatsbedrijven voor meer loon. De demonstratie behoorde tot de grootste van de laatste tijd. Vakbonden hebben de regering onder druk gezet de pijn van de hervormingen te verzachten. De onrust onder arbeiders illustreert het dilemma waarmee de Roemeense regering keer op keer wordt geconfronteerd: de westerse kredietverleners eisen economische hervormingen, de bevolking wil er niet op achteruit gaan.

Premier Vacaroiu, die ook binnen zijn regeringscoalitie verzet tegen zijn economische beleid ondervindt, is echter niet van plan zijn hervormingsprogramma bij te stellen. Per 1 mei zullen alle overgebleven voesdelsubsidies verdwijnen. De belastingen gaan met een derde omhoog. De werkeloosheid zal aan het eind van het jaar gestegen zijn tot een miljoen, aldus de premier in zijn toespraak tot het parlement.

In die toespraak uitte hij veel kritiek op zijn voorgangers Roman en Stolojan, die volgens hem teveel een "inefficiënt liberaal' beleid voerden. “De staat moet een zeker grip trachten te houden op de vrije markt”, aldus Vacaroiu. (Reuter, AP)