Noodtoestand in Zambia na "bedreiging van veiligheid'

LUSAKA, 5 MAART. President Frederick Chiluba van Zambia heeft gisteravond de noodtoestand afgekondigd onder verwijzing naar een potentiële bedreiging van de veiligheid in het land “vanuit bepaalde sectoren” van de maatschappij. Vandaag zijn zeven oppositieleden gearresteerd, onder wie de zoon van ex-president Kenneth Kaunda, op beschuldiging van het voorbereiden van een staatsgreep, aldus minister van buitenlandse zaken Vernon Mnaanga.

Diplomaten meldden de arrestatie van nog zeven oppositieleden. In een telefonisch vraaggesprek vanuit Lusaka zei Mnaanga dat de Zambiaanse politie via leden van de oppositionele Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij (UNIP) te weten was gekomen dat “vanuit Irak en Iran een operatie werd voorbereid.” De minister zei dat toestand in Zambia stabiel is. “Er hangt hier absoluut geen sfeer van paniek.”

Oud-president Kaunda ontkende dat er sprake is geweest van een couppoging. Volgens hem probeert de regering de aandacht van de problemen in het land af te leiden. “Die coup bestaat helemaal niet. Wat wel bestaat zijn miljoenen hongerige magen”, aldus Kaunda.

(Reuter, AFP)