Het woord schuin

De dagen worden langer, de dagen lengen, en daarom is het zo lente. Maar komen de jaargetijden "omdat de aarde in een ovaal om de zon loopt' zoals hier twee weken geleden stond? Nee.

Er had moeten staan: "omdat de aarde schuin in een ovaal om de zon loopt'. Zet een kaars op tafel, dat is de zon.

Neem een appel (niet een bal, want een bal heeft geen polen en een appel wel) in je hand, met de wijsvinger op de noordpool (waar het steeltje zit) en je duim op de zuidpool. Leg je hand op tafel met je duim beneden en draai de appel over de tafel om de kaars heen.

De aarde-appel draait in 24 uur om zijn klokhuis, maar dat hoef je niet te doen. De aard-appel draait in een jaar om de zonnekaars, dat kun je nadoen. Maar hou de appel een beetje schuin. Zie je dat de bovenkant, de Noordkant, de kant van Nederland, de kant van je wijsvinger, de ene helft van het jaar meer licht krijgt dan de andere helft? In die helft is het hier zomer en in Australië winter. In de tekening heb ik de aarde gezet waar hij op 5 maart is. Je ziet dat het haast lente is.

Dat de baan niet rond maar ovaal is, heeft wel een beetje gevolgen voor de warmte. In onze winter is de zon een paar miljoen kilometer dichterbij dan in onze zomer. Daarom is het verschil tussen zomer en winter hier wat minder dan in Australië. Ook duurt de winter hier een week korter dan de zomer.

Schuin heeft nog een andere betekenis. Een schuine mop is een "vieze' mop. Veertig jaar geleden hoorde en vertelde ik schuine moppen. Twintig jaar geleden hoorde ik ze mijn kinderen vertellen - het waren nog precies dezelfde! Zijn ze nu nog het zelfde? Stuur mij de schuine mop die je hoorde op (Kinderpagina, Paleisstr. 1, 1012 RB Amsterdam), dan weet ik het.