Heineken favoriet op hoger Damrak

AMSTERDAM, 5 MAART. Heineken was vanochtend de prima ballerina op de effectenbeurs. De fraaie jaarcijfers van het bierconcern kwamen weliswaar niet onverwacht, maar vielen toch in erg goede aarde. De koers schoot na opening met 7,50 gulden omhoog.

AMSTERDAM Heineken was veruit favoriet, hoewel later in de ochtend door winstnemingen een daling optrad naar 193,80 gulden. Desondanks bereikte het aandeel daarmee en nieuw hoogtepunt voor dit jaar dat 3 gulden boven het vorige ligt. De beurs gaf opnieuw een vriendelijke stemming te zien met een beter Londen en de verlaging van de Duitse beleningsrente als steuntje in de rug. Het lage koerspeil in Amsterdam leidt ertoe dat de binnenkomende vaak slechte winstmeldingen van bedrijven over 1992 niet zo'n grote drukkende invloed meer hebben. De stemmingsindex ging vrijdagochtend een punt omhoog naar 102. De obligatiemarkt gaf koersstijgingen te zien tot rond het halve punt. Unilever lag goed in de markt met een winst van 3 gulden op 211,30. Aegon ging 1,30 vooruit naar 87,90. VNU won 1,20 op 105,30 en Elsevier 1,10 op 129,40. Philips ging twee kwartjes omhoog naar 23 gulden terwijl DSM 60 cent moest inleveren op 72,60.

NEW YORK De aandelenkoersen hielden gisteren min of meer pas op de plaats met een betrekkelijk kleine afbrokkeling na de forse stijging in voorgaande dagen. Het DJ-Industrie gemiddelde daalde 5,13 punten tot 3.398,91.

LONDEN Het rentenieuws uit Duitsland had ook een positief effect op de Britse aandelenkoersen. Het FT-100 gemiddelde stond rond het middag uur op een winst van 10,1 punten op 2914,9.

FRANKFURT Winstnemingen duwden de Duitse aandelenkoersen in de loop van de ochtend naar beneden. Aanvankelijk was het koerspeil gestegen op de verlaging van het Duitse beleningstarief van de Bundesbank. Rond het middaguur stond de Dax-30 nagenoeg onveranderd ten opzichte van gisteren op 1.686,85 punten.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde klom vandaag met 59,09 punten omhoog naar een slot van 16.817,70.