FRANSE ERWTENSOEP

De toevoeging van fris spinazieblad en wat heel gelaten spliterwten met kleine stukjes ham geven deze soep van gepureerde spliterwten een plezierig landelijk voorkomen.

Voor 4 personen:

3 eetlepels olijfolie

2 worteltjes. in zeer dunne schijfjes

1 sjalotje, gepeld en fijngesneden

6 peterseliesteeltjes, fijngesneden

250 gram spliterwten

1 blaadje laurier

2 handjes grofbladige spinazie (facultatief)

5 deciliter melk

40 gram achterham (1/2 van een dikke plak)

3-4 eetlepels boter

3 eetlepels middelfijn gehakte peterselie

Verhit de olie in een soeppan en fruit daarin op halflaag vuur de worteltjes, sjalot en peterselie gedurende 5-7 minuten, of tot alles zacht en geurig wordt. Voeg 8 deciliter water toe, de spliterwten en de laurier. Breng het geheel aan de kook en kook de erwten 15-20 minuten (afhankelijk van de ouderdom van de erwten), of tot ze net gaar zijn. Schep 8 eetlepels erwten uit de pan en houd ze apart. Voeg eventueel de spinazie toe en kook het geheel tot de erwten praktisch uit elkaar vallen. Giet erwten en groenten af (bewaar het kookvocht), verwijder het blaadje laurier en pureer alles in een foodprocessor (of gebruik een roerzeef met een fijne schijf). Doe de erwtenpuree terug in de pan met de hele erwten. Voeg de melk toe en leng de soep aan tot de gewenste dikte met het achtergehouden kookvocht. Snijd de ham in smalle repen en vervolgens in piepkleine stukjes en roer ze door de soep.

Breng de soep aan de kook en breng de soep op smaak met zout en peper. Draai het vuur laag, roer de boter door de soep en tot slot de peterselie. Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden en geef er geroosterd warm brood en boter bij.

    • Florine Boucher